Εστία περιβαλλοντικής ρύπανσης αποτελούσε το παράνομο εργαστήριο ανακύκλωσης οχημάτων και άλλων μεταλλικών αντικειμένων, το οποίο είχε στήσει ένα ζευγάρι Ρομά στο χωριό Μπάφρα των Ιωαννίνων.

Την επιχείρηση αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα, ενώ συνελήφθησαν ένας 43χρονος και η 42χρονη σύζυγός του, κατηγορούμενοι για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Οι συλληφθέντες είχαν νοικιάσει ένα σπίτι με οικόπεδο στη Μπάφρα Ιωαννίνων, όπου έκαναν διάλυση και ανακύκλωση οχημάτων, καθώς και συλλογή μετάλλων, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και μελέτες.

Συγκεκριμένα, οι δράστες έκαναν τεμαχισμό φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και μηχανημάτων έργων. Επιπλέον, αποθήκευαν και επεξεργάζονταν μέταλλα και μπαταρίες αυτοκινήτων, προκαλώντας ρύπανση και περιβαλλοντική αλλοίωση του τοπίου.

Στον χώρο, βρέθηκαν παλιά σίδερα και μέταλλα, ελαστικά αυτοκινήτων, παλιά σίδερα με απόβλητα λιπαντικών ελαίων, τμήματα αυτοκινήτων υπό διάλυση, αμαξώματα αυτοκινήτων, κινητήρες, μπαταρίες και διάφορα άλλα μέταλλα, τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα στο οικόπεδο και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Στον χώρο, εκλήθη και υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, για διενέργεια περιβαλλοντολογικής έρευνας και αυτοψίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το εργαστήριο στη Μπάφρα Ιωαννίνων, αποτελούσε παράρτημα επιχείρησης ανακύκλωσης σιδήρου και μεταλλικών αντικειμένων, που βρίσκεται στον Τύρναβο.