Εκατοντάδες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος παραβατών των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις 12 Μαρτίου 2020 μέχρι και χθες, περίπου 190 δικογραφίες είχαν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο με την πλειονότητα των κατηγορουμένων να είναι αντιμέτωποι με την παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στα μέτρα για την πρόληψη ασθενειών.

Την ίδια ώρα, για δεκάδες άλλες περιπτώσεις παραβατών που έχουν σχηματιστεί δικογραφίες ορίστηκε ρητή δικάσιμος καθώς δεν κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Άλλωστε, βάσει των νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων τα αυτόφωρα δικάζουν μόνο υποθέσεις με κατηγορούμενους που κρατούνται.

Πάντως, το σύνολο των περιπτώσεων που, μέχρι τώρα, έχουν φτάσει ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα της Αθήνας αφορούν σε πλημμεληματικές πράξεις. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσε αρμόδια πηγή, σύμφωνα με το άρθρο 285 προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παραβίαση σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει κάποιος να έχει αποδεδειγμένα νοσήσει και εν γνώσει του να έχει διακινδυνέψει να μεταδώσει τον ιό σε άλλον.