Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η μείωση στις βασικές κατηγορίες των αδικημάτων και ιδίως στις ανθρωποκτονίες, τις ληστείες και τις κλοπές-διαρρήξεις, ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα το οχτάμηνο του 2013 διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 685 λιγότερες ληστείες, 10.171 λιγότερες κλοπές– διαρρήξεις και 203 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Δηλαδή, όπως αναφέρει η αστυνομία, σε επίπεδο επικράτειας, οι ληστείες καταγράφουν συνολική μείωση που ξεπερνά το 17%, ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη η μείωση ξεπερνά το 15%.

Ανάλογες είναι οι μειώσεις και στα ποσοστά των κλοπών – διαρρήξεων, οι οποίες στην επικράτεια καταγράφουν ποσοστό μείωσης περίπου 16,8%, ενώ στην Αττική το ποσοστό
ξεπερνά το 20,5%.

Ορισμένες επιμέρους κατηγορίες ληστειών καταγράφουν αξιοσημείωτες μειώσεις ως εξής:

– σε χρηματαποστολές 83,3%,
– σε ταχυδρομικούς διανομείς 66,6%
– με αρπαγές τσαντών 41,2%,
– σε σούπερ μάρκετ 47,3%

Εξίσου σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες αδικημάτων, όπως εκβιάσεις, πλαστογραφίες, απάτες, αρχαιοκαπηλία, ναρκωτικά κ.ά.

Μείωση κατά 11,6% παρουσιάζουν επίσης και οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών, όπου το φετινό πρώτο 8μηνο καταγράφηκαν 99 περιπτώσεις, ενώ 112 είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι πτωτικές τάσεις παρουσιάζονται από τις αρχές του έτους, με αντίστοιχη βελτίωση της στατιστικής απεικόνισης των δεικτών της εγκληματικότητας και του περιβάλλοντος ασφάλειας της χώρας μας