ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προγράμματα των θρησκευτικών που φέρουν την υπογραφή Γαβρόγλου

«Δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
12:15
20/09/2019
ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα προγράμματα των θρησκευτικών που φέρουν την υπογραφή Γαβρόγλου
15
loading

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, που φέρουν την υπογραφή του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Με σειρά αποφάσεων της η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (1749 - 1752/2019) έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (ΕΣΔΑ) τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η Ολομέλεια, σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές».

Εξάλλου, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος "ελεύθερης ώρας"».

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών, όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.

Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (δημοτικό-γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (δημοτικό-γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (λύκειο). Κατόπιν τούτων, κρίθηκε ότι τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16 παρ.2 και 13 παρ.1 του Συντάγματος, με το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9 της ΕΣΔΑ)».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΓΕΩΠΑΣ

  Κάποιος έγραψε λίγο πριν \"το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε, η κοινωνία προοδεύει\"... Από μόνο του αυτό τα λέει όλα... Το μόνο που ανέβηκε είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΓΕΝΕΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΝΟΗΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ -ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ (ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ... ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ! Διατί να το κρύψομεν άλλωστε... ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ... ΟΠΑΔΟΣ ΘΥΡΑΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ...ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΩΝ βέβαια) ..

  Όσο για την \"πρόοδο\" θα ήθελα να δώ η ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ πως αλλιώς μπορεί να είναι...

  ΑΥΤΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ... ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.... [..] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...

 2. avatar γατες οι μαγκες

  καταλάβατε εθνικια την απόφαση? Ούτε ο Συριζα δεν την είχε τολμήσει!!

 3. avatar Συγχαρητήρια!

  Επιτέλους δικαιοσύνη!!!

 4. avatar Αν είχαν μυαλό δεν θα ήταν τρολ

  Δες πρώτα τις αποφάσεις της υπουργού Παιδείας της ΝΔ που απαγορεύει την αναγραφή της εθνικότητας και του θρησκεύματος... Και μετά πες τις βλακείες σου τρολάκια της συμφοράς!

  1. avatar Το μάθημα των θρησκευτικών

   Είναι πιο σημαντικό από το απολυτήριο. Γι\'αυτό σκύλιασε ο Γαβρόγλου. Ξυδάκι.

 5. avatar ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ

  ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΘΕΟΙ.
  ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ
  ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ.
  ΓΙΑΤΙ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;;;;;
  ΠΟΙΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ;;;; ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ.
  ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ,
  ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΘΑ ΒΓΑΖΑΤΕ ΕΛΕΗΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ

 6. avatar Ενα

  Καλό επιτελουσ αριστεροαπλυτοι

 7. avatar μαδούν τα μουστάκια

  (τον φερετζέ) του τουκόσπορου που έβαλαν τα αφεντικά του να διαλύσει την Ελληνική παιδεία και όχι μόνο τα \"θρησκευτικά\".

 8. avatar Ch14:04 Παρασκευή.

  Η απόφαση του ΣτΕ, είναι σωστή.Οποιοι γνωρίζουν το Θέλημα του Θεού,και όχι της θρησκείας τους,με λίγα λόγια ας το γράψουν.

 9. avatar Επί τέλους

  Επί τέλους αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη!

 10. avatar Αναμενόμενη απόφαση

  Τα σταλινοφασισταριά είχαν ισοπεδώσει τα πάντα και δεν σέβονταν ούτε το Σύνταγμα. Όπως έχει το Σύνταγμα εδώ και 200 χρόνια περίπου, επιβάλλεται η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης. Και όταν μιλάμε για θρησκευτική συνείδηση εννοούμε την χριστιανοορθόδοξη.

  1. avatar Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα

   Το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε, η ανθρωπότητα προοδεύει.

   1. avatar Μπα!

    Αν κρίνω από τα αθεοταλιμπάνια, το μορφωτικό επίπεδο παρέμεινε στο 1920 και πιο πίσω. Η ανθρωπότητα πέταξε τον αθεομαρξισμό στον κάδο και κάποιοι κάνουν τους ιδεολογικούς ρακοσυλλέκτες και διαλαλούν τη σάπια πραμάτεια τους ότι είναι της ώρας.

 11. avatar noway..

  Αν και ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη αγάπη προς τα Θρησκευτικά, ή τα κάνεις ή δεν τα κάνεις. Σωστό το ΣτΕ

 12. avatar ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ!

  ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει