Ο «μαύρος Δεκέμβρης» του 2008 τον βρήκε στην καρδιά των γεγονότων αφού ήταν ο μόνος φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου που βρέθηκε κοντά του τη στιγμή της δολοφονίας του στα Εξάρχεια. Συνομήλικοι και με κοινές καταβολές, από τις μεγαλοαστικές οικογένειες των βορείων προαστίων, ο Νίκος Ρωμανός και Αλέξης Γρηγορόπουλος γνωρίζονταν από τα έξι τους χρόνια, πήγαν μαζί στο δημοτικό, έγιναν «κολλητοί» στο γυμνάσιο και έμειναν αχώριστοι μέχρι το βίαιο τέλος που σημάδεψε τον Ν. Ρωμανό, ορίζοντας – σύμφωνα με όσους τον ξέρουν καλά – και τις επιλογές του.

Η μητέρα του Νίκου Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ πιστεύει ότι η δολοφονία Γρηγορόπουλου ήταν το σημείο στο οποίο άρχισαν όλα. «Ο Νίκος κρατούσε το φέρετρο, ο Αλέξανδρος ξεψύχησε στα χέρια του, από εκεί ξεκίνησαν όλα, δεν θέλω να προσθέσω τίποτα άλλο» λέει η Π. Νάσιουτζικ στη Real News.

Η εφημερίδα αναφέρει τη μοναδική κατάθεση που έδωσε ο Νίκος Ρωμανός τη μοιραία νύχτα. Εκεί είχε πει ότι οι αστυνομικοί «σημάδεψαν προς το μέρος μας και πυροβόλησαν». Η άγουρη «επανάσταση» για τον Ν. Ρωμανό άρχισε το 2010 όταν αρνήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, παρόλο που ήταν ο πρώτος μάρτυρας.

Για τη μεγάλη αλλαγή στον χαρακτήρα του νεαρού κάνει λόγο και ο πατριός του Αλ. Γρηγορόπουλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου. «Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, ο Νίκος δεν είχε καμία σχέση με το παιδί που γνωρίζαμε έως τότε. […] Είχε μέσα του οργή και φόβο. Ήταν το δεύτερο θύμα των Κορκονέα και Σαραλιώτη. Εκείνο το βράδυ οι δολοφονικές σφαίρες σκότωσαν και τον Νίκο», λέει χαρακτηριστικά ο Α. Κωνσταντίνου.