Με κενό το εδώλιο του βασικού κατηγορούμενου, 35χρονου Ελληνοσύρου, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τις τελευταίες μέρες, ολοκληρώθηκε η δίκη για τη δράση πολυμελούς κυκλώματος εκβίασης και τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, καταδίκασε τελικά -ερήμην- τον 35χρονο σε ποινή κάθειρξης 36 ετών και 9 μηνών (από τα οποία τα 25 έτη είναι εκτιτέα) και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε εμπλακεί κατά το παρελθόν στα διοικητικά της ΠΑΕ Ηρακλής, κρίθηκε ένοχος -μεταξύ άλλων- για τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εκβίαση, τοκογλυφία και αρπαγή. Την επιβληθείσα ποινή θα την εκτίσει αφού συλληφθεί πρώτα από την Αστυνομία. Tις τελευταίες μέρες, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνει η ποινική δικονομία, επέλεξε να μην εμφανίζεται στο δικαστήριο, κάτι που έπραξε και κατά το στάδιο των απολογιών, και ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι ενόψει της καταδίκης του θα εξαφανίσει τα ίχνη του προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή τους στις φυλακές. Ο 35χρονος είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους λίγες μέρες μετά την έναρξη της δίκης, τον περασμένο Οκτώβρη, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες). Μάλιστα, τους περιοριστικούς όρους του είχε παραβιάσει δις και παραπέμφθηκε γι’ αυτό να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Μαζί με τον Ελληνοσύρο καταδικάστηκαν σε ποινές από φυλάκιση 10 μηνών έως κάθειρξη 7,5 ετών άλλα οκτώ μέλη του κυκλώματος. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι η σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης έξι ετών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τρία άτομα, μεταξύ αυτών έναν δικηγόρο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα δάνειζε με μηνιαίο τόκο έως και 10% ενώ το ποσό που αποκόμισε προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.