Βολές σε βάρος της Πυροσβεστικής από τη Ρένα Δούρου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Τι αναφέρει η Περιφερειάρχης Αττικής στις έγγραφες εξηγήσεις της στον εισαγγελέα


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
16:51
22/11/2018
Βολές σε βάρος της Πυροσβεστικής από τη Ρένα Δούρου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
8
loading

Στην Πυροσβεστική στρέφει τα βέλη της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Η κ. Δούρου, η οποία είναι μεταξύ των προσώπων που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικημάτων, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου της, υπεραμύνεται των ενεργειών της Περιφέρειας τις μοιραίες ώρες, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε «έλαβε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών». Μάλιστα, επικαλείται την έκθεση πραγματογνωμοσύνης στην οποία επισημαίνεται πως «εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής».

«Δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη σχετικής αποφάσεως, διότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε άλλωστε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έγινε αντιληπτή από την ίδια την Πυροσβεστική εγκαίρως η κατεύθυνση της πυρκαγιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης συμπληρώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η σχετική εισήγηση θα έπρεπε να γίνει σε χρόνο που θα επέτρεπε την υλοποίηση της δράσης ως προληπτικού μέτρου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οργανωμένα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν εν είδει αντιδράσεων σε καταστάσεις ανάγκης (παρών και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος). Τέτοια αντίδραση είναι δυνατή μόνον ως απεγκλωβισμός ή διάσωση και συνιστά τον κεντρικό πυρήνα του έργου της Πυροσβεστικής».

Μάλιστα, η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι «η στάθμιση των συγκεκριμένων κινδύνων ως προϋπόθεση της εισήγησης για την υλοποίηση της προληπτικής απομάκρυνσης – αναγκαστικώς λόγω των απαιτούμενων ειδικών γνώσεων - επαφίεται στην κρίση του επικεφαλής αξιωματικού του Πυροσβεστικού σώματος, ο οποίος άλλωστε είναι και ο αρμόδιος να εκτιμήσει – μεταξύ άλλων- την δυνατότητα κατάσβεσης της φωτιάς, κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται ζήτημα προληπτικής απομάκρυνσης».

Στο υπόμνημα της η Περιφερειάρχης τονίζει πως «κατά τον χρόνο που ενημερώθηκε η Περιφέρεια για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς το Nέο Βουτζά – Μάτι, είχε ήδη παρέλθει προ πολλού ο κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης».

Η κ. Δούρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία υποστηρίζοντας πως από το πρωί της 23.7.2018 η ίδια βρισκόταν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Επιπλέον, αναφέρει ότι μόλις ενημερώθηκαν ότι η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος (18:44!), «συγκάλεσα ΣΟΠΠ (στις 19:00) και μάλιστα αυτοβούλως, και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω». Όπως διευκρινίζει η κ. Δούρου «σε κάθε περίπτωση, η δυνητική σύγκληση του εν λόγω συντονιστικού οργάνου δεν συνδέεται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή/και την διάσωση των πολιτών, παρά μόνον με την υποβοήθηση του συντονιστικού έργου της περιφέρειας προς διάθεση των αιτούμενων μέσων. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια είχε ήδη ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικώς και ανταποκρινόταν συνεχώς στα αιτήματα της Πυροσβεστικής η σύγκληση ή μη του ΣΟΠΠ, είναι ποινικώς αδιάφορη. Στις 19:30 μετέβην στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής για να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του ΚΣΟΠΠ, προς αναζήτηση εγκυρότερης και συνολικότερης ενημέρωσης, όπου παρέμεινα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Δν ζητανε τον ΛΟΓΟ στον ΨΙΝΑΚΗ!

  Ο φιλος της Σιας και του Μπακογιαννη ο Δημαρχος Ψινακης,που ειναι:: δεν εδωσε λογο....δεν του ζητησαν λογο η ΝΔ!!

 2. avatar Φαέθων ΝΚ

  Η κατρακύλα της δεν έχει τελειωμό. Τι είναι αυτά που τολμάς και ψελίζεις ακόμη προσβάλλοντας την μνήμη εκατό και πλέον νεκρών και θίγοντας την υπόληψη αυτών που έθεσες προασπιστες της ζωής των πολιτών. Δεν τους είχες αξιολογήσει; Τι ήταν οι στρατηγοί; Ρουσφέτια σας; Δεν φτάνει που είσαστε άχρηστοι είστε και [...] με αυτά που ισχυρίζεστε. Πρώτα απ' όλα, εκεινο το βράδυ που χάσατε τον έλεγχο και θρηνήσαμε νεκρούς, ήτο σε εξέλιξη φωτιές σε δύο πεδία του ίδιου νόμου. Αυτό σημαίνει ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο η διοίκηση και ο έλεγχος πέρασε σε σας όπου συγκαλεσατε τους ειδικούς ώστε να διαχειριστείτε την κρίση. Σε τακτικό επίπεδο και στα δύο πεδία όλοι μας είδαμε το έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την αυταπάρνηση που έδειξαν τα στελέχη της. Στο επίπεδο σας όμως τι γινότανε; Καταρχήν έπρεπε να ελεχθητε αν γνωρίζετε τα καθήκοντα σας και τις υποχρεώσεις σας. Έπειτα όλοι όσοι βλέπαμε τηλεόραση εκείνο το βράδυ δλδ όλη η Ελλάδα καταλάβαμε ότι υπήρχαν νεκροί ενώ εσείς εκεί με το λεβενταρά πολακη βλέπατε τηλεόραση και φωναζατε για τους αλητες τους δημοσιογράφους που λέγανε ανακρίβειες. Τότε ήταν που ο κόσμος πηδαγε στην θάλασσα να σωθεί και αντί να οργανώνετε διάσωση εσείς μαθαίνατε από τον ΣΚΑΪ ότι ιδιώτες με βάρκες κινούνται προς διάσωση του κοσμακη, κι αυτό γιατί τυχαία το πλοίο της γραμμής περισυνέλεξε κάποιους και βγήκαν στα κανάλια και κάναν έκκληση για βοήθεια. Που βλέπετε εδώ την διοίκηση και τον έλεγχο; Παραίτηση γιατί έχεις αίμα στα χέρια σου αθώων ανθρώπων ... ΝΤΡΟΠΗ

 3. avatar zaxarias f

  Και για το κακό θέατρο που έπαιζαν στην τηλεόραση με τον [...]Τσιπρα και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας, ενώ γνωρίζαν για ύπαρξη νεκρών, δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες....

 4. avatar Adiafthorospromitheas

  Φυσικα!!Η Δουρου απλα προηδρευε

 5. avatar Περιφερειάρχισσα!

  Εδώ σε άλλες χώρες παραιτούνται από ευθιξία και ο εμετός της φωτογραφίας θα ξαναβάλει υποψηφιότητα!
  "Δούρου δαγκωτό" Ελληνάρες, ξαναψηφίστε το κελεπούρι μη μας λείψει!

 6. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Αριστερός και να παραδεχτεί οτι έκανε λάθος, δεν εχει γεννηθεί ακόμα στον πλανήτη Γη.
  Πάντα φταίνε οι αλλοι.

  1. avatar @προδοτης Ψιτ!

   τραβα[...] δεξια στο Ψινακη και ζητα τον λογο μπορεις:::

  2. avatar Ο δεξιος ειναι αλλιως!!!

   Ο φιλος του Μπακογιαννη και της Σιας ο Δημαρχος Ψινακης που ειναι:: Αθωος ο Δεξιος Δημαρχος! ....δεν του ζητατε λογο....δεν δινει λογο για της φωτιες στο ΜΑΤΙ!! Γραμμη εχετε απο το κομμα για ΣΙΩΠΗ......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει