Στην Πυροσβεστική στρέφει τα βέλη της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Η κ. Δούρου, η οποία είναι μεταξύ των προσώπων που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικημάτων, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου της, υπεραμύνεται των ενεργειών της Περιφέρειας τις μοιραίες ώρες, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε «έλαβε εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών». Μάλιστα, επικαλείται την έκθεση πραγματογνωμοσύνης στην οποία επισημαίνεται πως «εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής».

«Δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη σχετικής αποφάσεως, διότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ούτε άλλωστε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έγινε αντιληπτή από την ίδια την Πυροσβεστική εγκαίρως η κατεύθυνση της πυρκαγιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης συμπληρώνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, η σχετική εισήγηση θα έπρεπε να γίνει σε χρόνο που θα επέτρεπε την υλοποίηση της δράσης ως προληπτικού μέτρου. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οργανωμένα προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν εν είδει αντιδράσεων σε καταστάσεις ανάγκης (παρών και άλλως αναπότρεπτος κίνδυνος). Τέτοια αντίδραση είναι δυνατή μόνον ως απεγκλωβισμός ή διάσωση και συνιστά τον κεντρικό πυρήνα του έργου της Πυροσβεστικής».

Μάλιστα, η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι «η στάθμιση των συγκεκριμένων κινδύνων ως προϋπόθεση της εισήγησης για την υλοποίηση της προληπτικής απομάκρυνσης – αναγκαστικώς λόγω των απαιτούμενων ειδικών γνώσεων – επαφίεται στην κρίση του επικεφαλής αξιωματικού του Πυροσβεστικού σώματος, ο οποίος άλλωστε είναι και ο αρμόδιος να εκτιμήσει – μεταξύ άλλων- την δυνατότητα κατάσβεσης της φωτιάς, κατά τρόπο ώστε να μην τίθεται ζήτημα προληπτικής απομάκρυνσης».

Στο υπόμνημα της η Περιφερειάρχης τονίζει πως «κατά τον χρόνο που ενημερώθηκε η Περιφέρεια για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς το Nέο Βουτζά – Μάτι, είχε ήδη παρέλθει προ πολλού ο κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης».

Η κ. Δούρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία υποστηρίζοντας πως από το πρωί της 23.7.2018 η ίδια βρισκόταν στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Επιπλέον, αναφέρει ότι μόλις ενημερώθηκαν ότι η φωτιά πέρασε τη Λ. Μαραθώνος (18:44!), «συγκάλεσα ΣΟΠΠ (στις 19:00) και μάλιστα αυτοβούλως, και όχι με βάση την προβλεπόμενη εκ του Σχεδίου Δράσεων ενημέρωση εκ μέρους της Πυροσβεστικής, η οποία δεν υπήρχε εν προκειμένω». Όπως διευκρινίζει η κ. Δούρου «σε κάθε περίπτωση, η δυνητική σύγκληση του εν λόγω συντονιστικού οργάνου δεν συνδέεται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή/και την διάσωση των πολιτών, παρά μόνον με την υποβοήθηση του συντονιστικού έργου της περιφέρειας προς διάθεση των αιτούμενων μέσων. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια είχε ήδη ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικώς και ανταποκρινόταν συνεχώς στα αιτήματα της Πυροσβεστικής η σύγκληση ή μη του ΣΟΠΠ, είναι ποινικώς αδιάφορη. Στις 19:30 μετέβην στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής για να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του ΚΣΟΠΠ, προς αναζήτηση εγκυρότερης και συνολικότερης ενημέρωσης, όπου παρέμεινα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης».