Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διατάχθηκε με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, αναφορικά με την την υπόθεση μη εμφάνισης στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων, των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί.

Παράλληλα, με Απόφαση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων.

Ειδικότερα, έγγραφη αναφορά έχει ζητήσει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, για την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη και της συζύγου του Πόλας Ρούπα, οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την δράση του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς είχε λήξει ο χρόνος της προφυλάκισης τους, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση.

Η ενημέρωση που έχει ζητήσει ο αρχηγός αποσκοπεί στο να διευκρινιστεί αν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές έδειξαν ολιγωρία, οπότε θα διαταχθεί ΕΔΕ και θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ τα στελέχη της ΕΛΑΣ, επικεντρώνουν τις ενέργειες τους στον εντοπισμό των Μαζιώτη και Ρούπα, με έρευνες σε όλη την Ελλάδα και εκφράζουν έντονο προβληματισμό γι’ αυτή την εξέλιξη, την οποία αποδίδουν κατά κύριο λόγο στις δικαστικές διαδικασίες, που έδωσαν την ευκαιρία στους δύο υπόδικους να εξαφανιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί έληξε ο χρόνος της προφυλάκισής τους, αφού η δίκη για την υπόθεση ορίστηκε σε ημερομηνία μετά το 18μηνο.

Για την αποφυλάκιση του Ν. Μαζιώτη και της Π. Ρούπα ορίστηκε αρχικά ως όρος να εμφανίζονται έξι φορές στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, περιοχή στην οποία κατοικούσαν, ενώ αργότερα ο όρος μετατράπηκε σε εμφάνιση τρεις φορές, κάθε 1η, 15η και 20η του κάθε μήνα.

Τον Ιούνιο οι δύο υπόδικοι δεν εμφανίστηκαν καθόλου την 1η του μήνα, ενώ έδωσαν το παρών ο Ν. Μαζιώτης στις 15 και η Π. Ρούπα στις 18 Ιουνίου.

Στις 20 Ιουνίου δεν εμφανίστηκε στο τμήμα κανένας από τους δύο και από τότε χάνονται τα ίχνη τους.

Η απουσία τους προκάλεσε τις υποψίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χτες, επειδή δεν παρουσιάστηκαν και στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου έχει αρχίσει να διεξάγεται η δική και οι αξιωματικοί ζήτησαν να μάθουν τι έχει γίνει. Τότε πληροφορήθηκαν ότι έχουν παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισης τους.

Αμέσως ανατέθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό τους στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας, που διαπίστωσε ότι το ζευγάρι έχει εξαφανιστεί και από το σπίτι που διέμενε στα Εξάρχεια.

Η εξαφάνιση έχει σημάνει συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι αξιωματικοί της οποίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν σκοπό να συνεχίσουν την ένοπλη δράση, ή να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Σημειώνεται, πάντως, ότι και να συλληφθούν δεν μπορούν να προφυλακιστούν πάλι για την ίδια υπόθεση και, επίσης, πως η παραβίαση των όρων αποφυλάκισης είναι πλημμέλημα, οπότε το πιθανότερο είναι να αφεθούν και πάλι ελεύθεροι, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.