Ιδιοφυείς απατεώνες, high tech διαρρήκτες και ληστές οπλισμένοι σαν αστακοί. Οι παραδοσιακές «μπούκες» και οι αρπαγές τσαντών έδωσαν τη θέση τους σε πιο εξελιγμένες μεθόδους. Οι κακοποιοί έχουν αναβαθμίσει πλέον τις «επιχειρησιακές» τακτικές τους, καθώς έχουν εφεύρει νέα κόλπα για να πιάνουν στον ύπνο τα θύματά τους.

Πριν από λίγα χρόνια, οι διαρρήκτες με ένα κατσαβίδι προσπαθούσαν να αποκολλήσουν τον ομφαλό της κλειδαριάς ή να εντοπίσουν ανασφάλιστο παράθυρο ενός ισογείου προκειμένου να μπουν στο σπίτι του θύματος. Όταν έβλεπαν πόρτες ασφαλείας, εγκατέλειπαν την προσπάθεια, ενώ δεν τολμούσαν να σκεφτούν ότι θα εισβάλουν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας το οποίο βρισκόταν στους τελευταίους ορόφους της.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, η νέα γενιά των διαρρηκτών έχει αναρριχητικές ικανότητες και αναβαθμισμένο εξοπλισμό για να βγάζει off τις περισσότερες πόρτες.

Οι συμμορίες των Ρουμάνων διαρρηκτών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα έχουν προκαλέσει τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουν αναγάγει τη διάρρηξη σε επιστήμη. Κάποιες από αυτές έχουν σαν μεγάλο τους όπλο τα προηγμένα αξεσουάρ τους, ενώ κάποιες άλλες τις αθλητικές ικανότητες των μελών τους.

Επιστήμονες

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι σπείρες που δεν μπορεί να τους αντισταθεί καμία κλειδαριά. Βασικό τους «εργαλείο», ένα κομμάτι κερί, το οποίο τοποθετούν στο εσωτερικό της κλειδαριάς. Στη συνέχεια το βγάζουν και αφού έχει πάρει το σχήμα του κλειδιού, έξω ακριβώς από την πόρτα του θύματος φτιάχνουν ένα ακριβές αντίγραφο, με το οποίο ανοίγουν ακόμα και τις περισσότερες κλειδαριές ασφαλείας. Πρόκειται για τους μετρ του είδους, οι οποίοι εισβάλλουν σε σπίτια ακόμα και όταν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκοντααι μέσα. Μάλιστα, είναι τόσο αθόρυβοι, που σχεδόν ποτέ δεν ξυπνούν τα θύματά τους.

Ακροβάτες


Στη δεύτερη κατηγορία Ρουμάνων διαρρηκτών ανήκουν οι ακροβάτες. Μπορούν άνετα να αναρριχηθούν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και να φτάσουν σε διαμερίσματα του τετάρτου και του πέμπτου ορόφου. Ενας από αυτούς εισβάλλει από το παράθυρο και στη συνέχεια ανοίγει την πόρτα στους συνεργάτες του.

Μία άλλη φυλή διαρρηκτών που απαρτίζεται κυρίως από Βουλγάρους εισβάλει στις κατοικίες με ένα… σπρέι. Τα αντικλείδια είναι περιττά για τους συγκεκριμένους κακοποιούς, αφού με το σπρέι που περιέχει φρέον ψεκάζουν τις κλειδαριές, οι οποίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παγώνουν και σπάνε με ένα απλό σπρώξιμο.

Οι πιο βίαιοι διαρρήκτες είναι οι Γεωργιανοί. Οι μέθοδοί τους υστερούν σημαντικά από αυτές των άλλων συναδέλφων τους. Εισβάλλουν στα σπίτια σπάζοντας με διάφορα εργαλεία παλιές κλειδαριές.