Θύματα απατεώνων πέφτουν όλο και περισσότεροι ανυποψίαστοι και καλόπιστοι ηλικιωμένοι, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και τα υπολείμματα της σύνταξης που τους έχουν απομείνει.

Οι αετονύχηδες έχουν σκαρφιστεί πολλούς τρόπους για να εξαπατούν τους ηλικιωμένους και να τους αποσπούν μικρά ή μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Οι απατεώνες εμφανίζονται, τις περισσότερες φορές ως απεσταλμένοι συγγενικών προσώπων των θυμάτων και ζητούν χρήματα δήθεν για να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», οι επιτήδειοι παραμονεύουν σε τράπεζες και ξεγελούν ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ. Τους αποσπούν την προσοχή και αρπάζουν τις κάρτες τους, υποκλέπτουν το PIN και ξαφρίζουν τους λογαριασμούς.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος εξαπάτησης είναι η εμφάνιση του απατεώνα ως απεσταλμένου συγγενικού προσώπου του θύματος. Οι δράστες ζητούν χρήματα για «επείγουσα ανάγκη». Οι ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι πράγματι, κάποιος συγγενής τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και δίνουν τα χρήματα.Οι απατεώνες φθάνουν στο σημείο να οδηγήσουν τα θύματά τους σε υποκατάστημα τράπεζας προκειμένου να «σηκώσουν» το ποσό που απαιτείται για την «ανάγκη».

Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες εμφανίζονται στην πόρτα των θυμάτων του ως εκπρόσωποι κάποιας ΔΕΚΟ. Λένε στο θύμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μετρητή ή το λογαριασμό τους. Ένας απασχολεί το θύμα, ενώ ο άλλος αρπάζει ό,τι βρει.

Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιστατικά, στα οποία οι επιτήδειοι είπαν στα θύματα ότι κάποιος συγγενής τους έχει πέσει θύμα τροχαίου και ότι πρέπει να δώσουν χρήματα για χειρουργική επέμβαση και νοσήλεια! Το θράσος τους είναι τέτοιο, ώστε τηλεφωνούν στο θύμα τους υποδυόμενοι τον τραυματιοφορέα, που κρατά το κινητό του συγγενούς τους!

Η Αστυνομία συνιστά την προσοχή των ηλικιωμένων και ζητά από τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος να τους ενημερώνουν για τη δράση των απατεώνων.