Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου η δίκη των μελών της διαβόητης συμμορίας που επί μήνες είχε σπείρει τον πανικό με την διάπραξη ένοπλων ληστειών -ακόμη και αιματηρών- σε κοσμηματοπωλεία τουριστικών περιοχών σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει η Πατρίς, οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι, αρνούνται τις κατηγορίες και μάλιστα συγγενικά τους πρόσωπα είχαν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για την προφυλάκισή τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη ποινική υπόθεση που θα εκδικαστεί στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης και η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και φυσικά των δικηγόρων.

Στο εδώλιο παραπέμπονται οκτώ Αλβανοί – οι τρεις είναι αδέλφια – οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας είχαν κλέψει κοσμήματα η αξία των οποίων υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η δράση της συμμορίας είχε προκαλέσει «αναταραχή» στους κόλπους της τοπικής ΕΛΑΣ καθώς οι δράστες επέλεγαν να «χτυπούν» κοσμηματοπωλεία σε τουριστικές περιοχές και δεν δίσταζαν να ανοίγουν «πυρ» με τον βαρύ οπλισμό τους, προκαλώντας τον τρόμο σε Έλληνες και τουρίστες παραθεριστές.

Στους κατηγορούμενους, ηλικίας από 22 έως 30 ετών, αποδίδονται έξι ένοπλες ληστείες και μια απόπειρα που είχαν διαπραχθεί τον τελευταίο χρόνο πριν από την σύλληψή τους.

Επίσης τους αποδίδονται παλαιότερες ληστείες, ακόμα και του 2006, όπως ακόμα οκτώ περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων και αλλεπάλληλες διαρρήξεις.