Τον πολιτικό χαρακτήρα του Επαναστατικού Αγώνα υπερασπίστηκαν οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, των οποίων η δίκη συνεχίζεται σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού. Οι Νίκος Μαζιώτης, Πόλα Ρούπα και Κώστας Γουρνάς, οι οποίοι προσήλθαν πλέον ελεύθεροι στη δική τους λόγω συμπληρώσεων του δεκαοχταμήνου, υποστήριξαν ότι η δράση της οργάνωσης είναι πολιτική.

«Ως επαναστάτες δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα. Είμαστε υπερήφανοι,. Ο ένοπλος αγώνας είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ» υποστήριξε στην γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο ο Νίκος Μαζιώτης προσθέτοντας ότι στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης, τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και όσοι έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο.

Από την πλευρά της η Πόλα Ρούπα, αντικρούοντας την κατηγορία που την εμφανίζει μαζί με τους Μαζιώτη και Γουρνά να έχουν αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση, είπε ότι «ως αναρχική εμείς δεν έχουμε ιεραρχία» και συμπλήρωσε ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι καθαρά πολιτική οργάνωση με βαθιά κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Προέβλεψε δε ότι στο τέλος θα καταδικαστούν με εκατοντάδες χρόνια.

Βαθύτατα πολιτικές αλλά και «ωφέλιμες για την κοινωνία» χαρακτήρισε ο Κώστας Γουρνάς τις ενέργειες της οργάνωσης. Οι κατηγορούμενοι Χριστόφορος Κορτέσης, Ευάγγελος Σταθόπουλος και Σαράντος Νικητόπουλος αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται και χαρακτήρισαν την δίωξη τους πολιτική.

Κάθε κατηγορία αρνήθηκε και ο μοναδικός κρατούμενος στην υπόθεση, Κώστας Κατσένος, όπως και η σύζυγος του Γουρνά, Μαρία Μπεραχά, αποδίδοντας την εμπλοκή της σε λόγους εκδίκησης λόγω της ανάμειξης του άντρα της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος προς τους κατηγορούμενους είπε ότι αν από τη διαδικασία προκύψει η αθωότητα τους όχι μόνο θα το πουν τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου αλλά θα το φωνάξουν δυνατά προς κάθε κατεύθυνση.