Αποζημίωση 40.000 ευρώ υποχρεούται να πληρώσει ο Δήμος Αθηναίων σε συμβασιούχο στον τομέα καθαριότητας ,λόγω εργατικού ατυχήματος που έπαθε την πρώτη κιόλας μέρα στην εργασία του.

Ο παθών, ηλικίας 61 ετών, προσελήφθη στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004 ως τετραμηνίτης συμβασιούχος και έπιασε δουλειά ως εργάτης σε απορριμματοφόρο. Κάποια στιγμή ο μηχανισμός που ανεβοκατεβάζει τους κάδους -γνωστός ως ψαλίδι- μετακινήθηκε και παρέσυρε τον εργαζόμενο, ο οποίος κρατιόταν από τη δεξιά χειρολαβή στο πίσω μέρος του οχήματος. Από τη μετακίνηση του μηχανισμού έχασε την ισορροπία του και έπεσε ,με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να χρειαστεί πολύμηνη νοσηλεία.

Οι δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση έκριναν ότι ο τραυματισμός του οφείλεται σε αμέλεια των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Αθηναίων που, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, τον τοποθέτησαν από την πρώτη κιόλας μέρα στη θέση αυτή που απαιτεί άτομα με μεγαλύτερες φυσικές αντοχές και καλύτερα αντανακλαστικά. Επιπλέον, δεν προηγήθηκε καμία σχετική εκπαίδευση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε μία τέτοια βαριά εργασία.

Όλα αυτά μέτρησαν οι ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι αφού απέκλεισαν οποιαδήποτε μορφής υπαιτιότητα εκ μέρους του συμβασιούχου του επιδίκασαν την αποζημίωση των 40.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.