«Για τα Εξάρχεια έχουν όλοι οι άλλοι λόγο να μιλούν εκτός από εμάς τους κατοίκους της περιοχής. Στα Εξάρχεια τους βολεύει να υπάρχει μόνο καταστολή. Ποιον νοιάζει αν οι κάτοικοι της περιοχής εισπνέουν συνέχεια τα δακρυγόνα; Εμείς δεν θέλουμε την καταστολή. Ζητάμε την αστυνόμευση» καταγγέλλει στο newsbeast.gr η Γεωργία Μπλάνη, μέλος της Ένωσης Κατοίκων Εξαρχείων.

Η κ. Μπλάνη διατηρεί κατάστημα με μπιζού και κοσμήματα σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία Εξαρχείων, το άβατο της αναρχίας, όπως χαρακτηρίζει την πλατεία. Κάθε φορά που ξεσπούν επεισόδια εκείνη και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής κρύβονται για να μην γίνουν το επόμενο θύμα μίας συνεχούς επίθεσης μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών.

«Τα παιδιά αυτά που προκαλούν τις ζημιές και τις φθορές και μετά τις πορείες συγκεντρώνονται στην πλατεία δεν μένουν στα Εξάρχεια. Αυτά τα παιδιά προκαλούν τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα να πέφτουν χημικά συνέχεια. Η περιοχή των Εξαρχείων έχει παραδοθεί σε αυτούς και εμείς οι κάτοικοι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα ΜΑΤ βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους των Εξαρχείων ενώ στην παρακάτω φωτογραφία στην πλατεία δεν υπάρχει άνθρωπος

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει, η Ένωση Κατοίκων της περιοχής έχει απευθυνθεί στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη ΓΑΔΑ, καθώς και στο Α.Τ. της περιοχής αλλά η εικόνα δεν αλλάζει. «Είναι μία ιστορία που κρατάει χρόνια. Σαν την κολόνια» λέει.

Για να τονίσει: «Αν μας κλέψουν και φωνάξουμε την αστυνομία, οι αστυνομικοί θα αργήσουν ή δεν θα έρθουν ποτέ. Ποιος θα έρθει στα Εξάρχεια; Οι πεζόδρομοι της περιοχής έχουν μετατραπεί σε πρεζόδρομους. Η Δημοτική Αστυνομία γιατί δεν ελέγχει το παρεμπόριο που γίνεται στη Στουρνάρη; Δεν είμαστε ένα άναρχο κράτος. Πρέπει η Πολιτεία να λύσει το πρόβλημα. Αστυνόμευση ζητάμε. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο. Μόνο αυτό».

Το αποτέλεσμα πάντως ήταν την περασμένη εβδομάδα, όταν τέσσερις αστυνομικοί της Ασφάλειας Ομονοίας πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία προκειμένου να σταματήσουν το εμπόριο ναρκωτικών, να δεχτούν επίθεση από αντιεξουσιαστές επί της Στουρνάρη. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση στα Εξάρχεια. «Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Κινδυνεύουμε στα Εξάρχεια από ανθρώπους που δεν μένουν στην περιοχή μας» καταλήγει η κ. Μπλάνη, αν και γνωρίζει ότι οι κραυγές της δεν θα ακουστούν…