Ο Λιονέλ Ντουμόντ, ο 54χρονος Γάλλος πρώην στρατιωτικός που ασπάστηκε το ακραίο Ισλάμ κι έγινε μουτζαχεντίν μετά τη θητεία του ως «κυανόκρανος» στη Σομαλία, είναι το άτομο με την «ερυθρά αγγελία» της Interpol που συνελήφθη στην Κρήτη.
Πρόκειται για έναν διεθνούς φήμης καταζητούμενο που διαθέτει ακόμη και… σελίδα στη Wikipedia, καθώς η δράση του είναι σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης. Ο Λιονέλ Ντουμόντ, εντοπίστηκε σε έλεγχο που έγινε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά από πληροφορία που αξιοποίησαν οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας. Έτσι το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν τις 9:00 κι εντός του επιβατικού σταθμού του αεροδρομίου, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης.
Αυτός καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης – «ερυθρά αγγελία» από το Τμήμα της Interpol στη Βοσνία για ένοπλη ληστεία, σωματική βλάβη που προκαλεί το θάνατο/ανθρωποκτονία/φόνος. Παράλληλα, για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχε και απαγόρευση εισόδου στη χώρα που είναι σε ισχύ από τα τέλη περίπου του Οκτωβρίου του 2022. Ο 54χρονος Γάλλος πρώην στρατιωτικός και μετέπειτα μουτζαχεντίν εντοπίστηκε μαζί με την 43χρονη σύζυγό του, για την οποία όμως δεν υπήρχε ανάλογη σήμανση από την Interpol και μετά τον σχετικό έλεγχο αφέθηκε ελεύθερη.
Ποιος είναι ο Λιονέλ Ντουμόντ
Μετά από μία μακρά θητεία ως στέλεχος των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και έχοντας υπηρετήσει ως «κυανόκρανος» στην πολυτάραχη Σομαλία, ο Λιονέλ Ντουμόντ ασπάζεται τον ισλαμισμό, επηρεασμένος από τον νεκρό σήμερα ιμάμη και στρατολογητή, Αμπού Χαμζά. Στη συνέχεια εντάσσεται σε ταξιαρχία μουτζαχεντίν και συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας με την πλευρά των Βόσνιων, ενάντια σε Σέρβους και Κροάτες. Θα παραμείνει στη βαλκανική χώρα, ωστόσο, προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 καταδικάζεται σε κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία ενός Βόσνιου αστυνομικού.
Καταφέρνει, ωστόσο, να αποδράσει και η… χάρη του φτάνει στην Ιαπωνία που για αρκετά χρόνια ζει –φαινομενικά τουλάχιστον- μακριά από την παρανομία. Ωστόσο, θα αποφασίσει να επιστρέψει στην Ευρώπη όπου θα συλληφθεί από τη γερμανική αστυνομία για πλαστό διαβατήριο και θα εκδοθεί στη Γαλλία, όπου έχει καταδικαστεί εν τη απουσία του σε 25 χρόνια κάθειρξης για ληστείες κι άλλες παράνομες πράξεις. Τελικά, η Ελληνική Αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες τον περίμενε στο «Νίκος Καζαντζάκης», τον εντόπισε και τον συνέλαβε.