Η απογοήτευση πάντως δεν μετατρέπεται σε στροφή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το 71,9% κρίνει ότι και η ΝΔ δεν θα μπορούσε να διαχειρισθεί καλύτερα τη σημερινή κατάσταση

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αλλά και ταυτόχρονα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας «ΤΑΣΕΙΣ Ιουνίου 2010» που διενεργήθηκε από την εταιρεία MRB. Σχεδόν στο σύνολο των ερωτηθέντων η εικόνα για την πορεία της χώρας καταγράφεται αρνητική ενώ την ίδια ώρα επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ανήσυχοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και πώς αυτή θα διαμορφωθεί.

Η απαισιοδοξία συνεχίζει να διακατέχει τους πολίτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας. Το ποσοστό που εμφανίζεται να έχει κατηγορηματικά αρνητική γνώμη για την πορεία της χώρας φθάνει στο 91%, ενώ το 69%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ δηλώνει ανήσυχο για το προσωπικό του βαλάντιο.

Σε ποσοστό 59,8% οι πολίτες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μάλλον ή σίγουρα θα αποτύχει στον στόχο της αύξησης των δημοσίων εσόδων, ενώ το 54,4% εκφράζει την ίδια άποψη για τον στόχο περιορισμού των εξόδων. Ταυτόχρονα το 63,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 3 χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

.Όσον αφορά τώρα στα ζητήματα της διαφάνειας, το 72,5% πιστεύει ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν και το 84,8% ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Την ίδια ώρα το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί το πολιτικό σύστημα ανεπανόρθωτα απαξιωμένο.

Ενδιαφέροντα τα ποσοστά και στο ερώτημα ποιο κόμμα εξουσίας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα. Το 42,2% απαντά “κανένα”, το 30% “το ΠΑΣΟΚ” και το 20,3% “η ΝΔ”.

Θετική εικόνα για τον Γιώργο Παπανδρέου έχει το 32,7% για τον Αντώνη Σαμαρά το 25,7% ,για την Αλέκα Παπαρήγα το 16,7%, για τον Γιώργο Καρατζαφέρη 19,7% και για τον Αλέξη Τσίπρα το 15.7%.

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. “Άλλο κόμμα” προτίθεται να ψηφίσει το 3% ενώ το 11% εμφανίζεται αναποφάσιστο. Πάντως το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη.

Τέλος περισσότερο ή λιγότερο αναγκαίο κρίνει έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 48,8%.

Πηγή: Athina984.gr