Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο 43χρονος από το Ηράκλειο Κρήτης για τη δολοφονία της 31χρονης συντρόφου του τον Νοέμβριο του 2019.

Συγκεκριμένα, σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretalive.gr, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κλήθηκε να καταθέσει, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης, η ιατροδικαστής, Έλενα Κρανιώτη, διευθύντρια της Ιατροδικαστικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ, η κατάθεση της οποίας υπήρξε άκρως διαφωτιστική, ώστε το δικαστήριο να σχηματίσει μία πιο ασφαλή εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η Κλειώ.

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, η απόφαση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία, καθώς τρεις ένορκοι είχαν κρίνει ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, κάτι που τελικά έγινε σε δεύτερο βαθμό.

Τα ναρκωτικά και η στιγμή του θανάτου

Ο 43χρονος τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο δικαστήριο υποστήριξε ότι αγαπούσε την Κλειώ και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να της κάνει κακό. Υποστήριξε επίσης ότι είχαν συναποφασίσει να παλέψουν σοβαρά, ώστε να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

Την ημέρα, όμως, που τελικά έγινε το έγκλημα, αυτός κατάλαβε ότι η 31χρονη είχε κάνει χρήση ναρκωτικών κρυφά. Τότε εκνευρίστηκε, την άρπαξε από την μπλούζα και την τράνταξε βίαια, όμως η Κλειώ ήταν ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα, με κλονισμένη υγεία και ήταν αρκετά ευάλωτη. Είχε υποστεί εγκεφαλικό, έχασε την ομιλία της, απέκτησε κινητικά προβλήματα. Ο κατηγορούμενος της συμπαραστάθηκε πάρα πολύ, ενώ η Κλειώ χρειάστηκε να πάει σε κέντρο αποκατάστασης.

Τι λέει ο δικηγόρος του 43χρονου και οι συγγενείς του θύματος

Σε καταθέσεις συγγενικών προσώπων του θύματος έχει αναφερθεί ότι η 31χρονη αγαπούσε υπερβολικά τον κατηγορούμενο και κοιμόταν με τη φωτογραφία του στο προσκέφαλό της. Εκείνος πάλι είχε διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του. Περιγράφεται ότι άλλοτε ήταν τρυφερός και προστατευτικός και άλλοτε ξεσπούσε πάνω της.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 43χρονου, Μάνος Χριστοφακάκης, έκανε λόγο για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο «μετέβαλε την κατηγορία από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρα σωματική βλάβη χωρίς την επιδίωξη της βαριάς σωματικής βλάβης του θύματος. «Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο εντολέας μου ούτε ήθελε, ούτε επεδίωκε, ούτε αποδεχόταν τον θάνατο του θύματος. Πιστεύω ότι η εξέταση της ιατροδικαστού, που συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση και η οποία προσήλθε μετά από αίτημα μας προς την Εισαγγελία Εφετών, ήταν κομβικής σημασίας, αφού ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος προήλθε από ισχυρό ταρακούνημα της κεφαλής και όχι από χτυπήματα με γροθιές. Αυτό ήταν και που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ο εντολέας μου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι γρονθοκόπησε το θύμα, όπως είχε εσφαλμένα δεχθεί το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο».