Αύξηση των γυναικοκτονιών παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί «παγωμένη» μια σειρά από δολοφονίες γυναικών. Η τελευταία δολοφονία που σημειώθηκε ήταν αυτή της Κυριακής Γρίβα, που έφυγε από τα χέρια του πρώην συντρόφου της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Για την έξαρση του φαινομένου αλλά και τα σημάδια που θα πρέπει να βλέπουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, ώστε να απομακρύνονται, αν χρειαστεί, μίλησε στο Newsbeast ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας. «Θεωρώ ότι αν υπήρχε σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς για το τι είναι βία και τι είναι αρρωστημένη ζήλια, θα είχαμε αποφύγει τόσους άδοξους θανάτους γυναικών», ανέφερε αρχικά ο ψυχίατρος και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα μαθήματα από το σχολείο με ψυχολόγους και οι ποινές να είναι πραγματικές ποινές».

Επίσης, ο κ. Σούρας εκτίμησε πως οι λόγοι που έχουν αυξηθεί οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας είναι και οικονομικοί. Καθώς οι σχέσεις δεν γίνονται μόνο λόγω έρωτα, αλλά και συμφέροντος. Οικονομικού συμφέροντος όπως είπε. «Σήμερα, τα ζευγάρια δεν ενώνονται μόνο από συναισθηματική σχέση. Υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές. Τα 800 να γίνουν 1.600 (σ.σ ευρώ). Άρα, με αυτή την αγωνία, με αυτή την επιλογή, δεν προλαβαίνει η γυναίκα να καταλάβει ποιον άντρα έχει δίπλα της. Δεν εξετάζει τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά…», είπε και συμπλήρωσε: «Έρχονται και μου λένε γυναίκες: “Δεν το ήξερα, δεν το κατάλαβα και όταν το κατάλαβα, ήταν πολύ αργά”», ανέφερε ο ψυχίατρος για περιπτώσεις γυναικών, που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης.

Στην αρχή της σχέσης είναι όλα ειδυλλιακά, ωστόσο ο βίαιος άνθρωπος θα παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του γρήγορα, αλλά όχι από την αρχή», διευκρίνισε ο κ. Σούρας και εξήγησε τους λόγους: «Στην αρχή υποχρεωτικά πρέπει να γίνει η σχέση, οπότε κρύβεται».

Τα σημάδια που μαρτυρούν έναν βίαιο άνθρωπο

Ο κ. Σούρας αναφέρθηκε στα σημάδια που θα πρέπει να αντιληφθεί μια γυναίκα και να αποχωρήσει άμεσα από τη σχέση. «Αν σε μια σχέση ένας άνθρωπος στα καλά του καθουμένου εκνευρίζεται πολύ γρήγορα, αυτό είναι το προεόρτιο μιας κανονικής πορείας, που θα περιέχει τη λέξη βία σε όλες τις τις εκφάνσεις: ψυχολογική, λεκτική και σωματική».

«Όταν ένας άνθρωπος είναι ο φοβερά απαιτητικός, φοβερά χειριστικός, φοβερά εκνευρισμένος, είναι επιθετικός, δεν αφήνει “καρφίτσα να πέσει κάτω“, έχει σε όλα δίκαιο, θέλει να επιβάλει τη γνώμη του, αυτά είναι τα σημάδια ενός κακοποιητικού ανθρώπου», τα οποία, όπως είπε ο κ. Σούρας, δεν εμφανίζονται από νωρίς.

Όπως τόνισε ο γιατρός, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή συντρόφου και το βασικότερο να αναγνωρίζουν γρήγορα έναν κακοποιητικό άντρα και να φεύγουν. Κόκκινη γραμμή, όπως σημείωσε ο κ. Σούρας, είναι το να «σηκώσει χέρι». «Αν συμβεί αυτό μία φορά, θα ξανασυμβεί», ανέφερε. Επιπλέον, είπε πως θα πρέπει να «σπάσει» η σιωπή αλλά και οι δικαιολογίες, όπως π.χ. «έτσι είναι οι άντρες – θα τον συγχωρήσω». «Δεν συγχωρούμε ποτέ», τόνισε. «Αν το κάνει μία φορά, θα το ξανακάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας.

Ο ψυχίατρος μίλησε για τους λόγους που οι γυναίκες ανέχονται κακοποιητικούς συντρόφους. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι, οι οικονομικοί αλλά και τα παιδιά είναι οι σημαντικότεροι», είπε ο κ. Σούρας.

«Πρέπει οι γυναίκες να φεύγουν και όχι να μένουν στο σπίτι τους, γιατί μπορεί να τις βρουν»

Ο γιατρός είπε πως μια γυναίκα με το που θα κακοποιηθεί θα πρέπει το συντομότερο να πάει να καταγγείλει το γεγονός και να ζητήσει βοήθεια στην Αστυνομία και στους δικούς της ανθρώπους. «Επίσης, πρέπει να φύγει από αυτή τη σχέση όσο πιο γρήγορα γίνεται και να απομακρυνθεί από την οικία της».

Για ποιους λόγους οι γυναίκες δεν φεύγουν

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες έχουν δεύτερες σκέψεις πριν απομακρυνθούν από κακοποιητικούς συντρόφους, ενώ έχουν δει τα σημάδια, ο ψυχίατρος είπε πως είναι αρκετοί. «Δεν βαριέσαι, έτσι είναι οι σχέσεις, έτσι είναι οι άντρες. Δεύτερον, το οικονομικό και τρίτον το “στίγμα”. Τι θα πει η κυρία τάδε και, τέλος, τα παιδιά…», είπε.

«Ο δολοφόνος είναι δημιουργημένος»

Αναφορικά με τις γυναίκες, οι οποίες ρίχνουν μέρος της ευθύνης πάνω τους για τη συμπεριφορά του συντρόφου τους, ο γνωστός ψυχίατρος τόνισε: «Ο δολοφόνος είναι δημιουργημένος είτε δημιουργεί η γυναίκα προβλήματα είτε όχι».

Για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, ο ψυχίατρος είπε ότι «ο δολοφόνος δεν έχει αισθήματα».

«Γιατί τη σκότωσε; Γιατί τον είχε χωρίσει». Επίσης, ο κ. Σούρας είπε πως ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα ακόμα και τώρα είναι χειριστικός. «Γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο, αφού δεν είναι ψυχικά άρρωστος; Ασχολούμαστε όλοι μαζί του. Αυτό ακριβώς θέλει ο νάρκισσος».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σούρας είπε για τους άντρες που είναι εν δυνάμει δολοφόνοι ότι αυτό προέρχεται από την παιδική και εφηβική τους ηλικία και δεν αλλάζει. Ερωτηθείς αν μπορεί να αλλάξει ένας κακοποιητικός τύπος, τόνισε πως: «Ποτέ δεν αλλάζει».