Ο φόβος και ο τρόμος των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και των τουριστών που ήθελαν να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της Αθήνας είχε γίνει μια πολυπληθής συμμορία πορτοφολάδων που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Οι Αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι του εγκληματικού δικτύου τον περασμένο Αύγουστο, όταν έξι Ρουμάνοι συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η εγκληματική οργάνωση είχε υποομάδες, που καθεμιά είχε ξεχωριστό πεδίο δράσης όπως:

Διακίνηση Ναρκωτικών:

  • Κλοπές αντικειμένων από ΙΧ και σπίτια
  • Διάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ
  • Διοχέτευση κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους

Η συμμορία είχε μάλιστα και το δικό της «λεξιλόγιο» με κωδικές ονομασίες. Το «Μόρτου» (Πεθαμένος) σήμαινε «πορτοφόλι», το «Indian» (Ινδιάνος) σήμαινε «αστυνόμος», το «Les» (τρέχω) σήμαινε ότι κλέβουν και το «Sobolan» (Αρουραίος) σήμαινε «ναρκωτικά».

Τα κέρδη της συμμορίας ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι έχουν διακινήσει 1.500 πλαστά χαρτονομίσματα, 16 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται την Αστυνομία, μεταξύ των ηγετικών στελεχών μιας εκ των υποομάδων του δικτύου είναι και ο άνδρας αλβανικής καταγωγής που το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου πυροβόλησε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά στο κεφάλι τρεις φίλους από την Κρήτη που διασκέδαζαν στο Γκάζι.

Ο συνεργός του είχε συλληφθεί, ενώ ο επικίνδυνος κακοποιός καταζητείται ακόμα. Ορμητήριο αλλά και χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών και κλοπιμαίων αποτελούσε καφέ μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.