Με πρακτικές που παραπέμπουν σε… μαφία και οργανωμένο έγκλημα δρούσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές της Αττικής, οι έξι εγκληματικές ομάδες που εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Μάλιστα, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ομάδες – συμμορίες των «πορτοφολάδων» στην Αττική είχαν διαχωρίσει τις περιοχές ευθύνης τους.

Η παράβαση του άγραφου αυτού κανόνα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και τη σύγκρουση των συμμοριών, με ξυλοδαρμούς μεταξύ άλλων ως «τιμωρία», οι οποίοι –ακόμη κι αν διαπιστώνονταν- ποτέ δεν καταγγέλλονταν στην ΕΛ.ΑΣ. Πιο αναλυτικά, οι κλέφτες αλβανικής υπηκοότητας είχαν καταλάβει τη μπλε γραμμή του Μετρό και οι ρουμανικής υπηκοότητας το υπόλοιπο δίκτυο. Η κάθε ομάδα δεν έμπαινε στην περιοχή της άλλης για να μην αλληλεπικαλύπτονται και αναλογούν λιγότερα θύματα σε κάθε δράστη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγκληματικές ομάδες θεωρούσαν ότι η μπλε γραμμή του Μετρό υπερέχει των υπολοίπων λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επιβατών που προέρχονται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», που ως επί το πλείστον είναι τουρίστες με περισσότερα μετρητά στην κατοχή τους.

Από τον συνδυασμό των συνομιλιών που κατέγραψε νόμιμα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προέκυψε η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των μελών της οργάνωσης ρουμανικής υπηκοότητας και έτερων Αλβανών υπηκόων που διαπράττουν κλοπές πορτοφολιών με «τομέα» την μπλε γραμμή του Μετρό. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι Ρουμάνοι επιτρέπεται να εισέρχονται στον τομέα των Αλβανών υπηκόων, για διάπραξη κλοπών, μόνο εφόσον μετά από κάθε κλοπή κρατάνε τα μετρητά και τα κινητά τηλέφωνα και παραδίδουν τις αφαιρεθείσες τραπεζικές κάρτες στην ομάδα των Αλβανών υπηκόων. Συμφωνία ασύμφορη για τους Ρουμάνους, διότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πλέον προέρχεται από τις τραπεζικές κάρτες και όχι τα μετρητά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία συνομιλία μεταξύ Ρουμάνων μελών συμμορίας, όπου ο ένας προειδοποιεί τον άλλον να μην κινηθεί για κλοπές στην μπλε γραμμή του Μετρό γιατί θα υπάρχει πρόβλημα με τους Αλβανούς κλέφτες.

C.V.: Καλά! Πάρτε με τηλέφωνο! Έλα ρε αδελφέ γιατί δεν… δεν θα κάτσω έτσι σε αυτό το στιλ. Δεν θα πάω πια στην μπλε, όχι, όχι…!

S.I.: Όχι ρε, τι στο διάολο! Τι κάνουμε κάτω; Δεν κάνουμε φράγκο! Έτσι πάνω στην πράσινη κάνουμε λεφτά.

C.V.: Όχι, δεν πάω πια στην μπλε! Τέλος, τελείωσα με αυτή την μπλε, όχι! Γιατί θα έχω και μπλεξίματα με τους Αλβανούς στο τέλος και ούτε κάνω λεφτά!

S.I.: Και θα μπλέξουμε και με τους Αλβανούς!

Σε άλλη συνομιλία, πάλι μεταξύ Ρουμάνων «πορτοφολάδων», γίνεται συζήτηση για την μπλε γραμμή του Μετρό.

S.I.: Να μην κατεβείς στην μπλε (γραμμή 3) γιατί είναι οι Αλβανοί!

Ι: Καλά! Έχει χώρο στην πράσινη (γραμμή 1) ή όχι;

S.I.: Ήταν γεμάτη η πράσινη!

Ι: Και εσείς που είστε;

S.I.: Τώρα ανεβαίνω με μια πάνω για να την τραβήξουμε!

Ι: Α, μα δεν κάτσατε στην μπλε ρε;

S.I.: Τι;

Ι: Δεν κάτσατε στην μπλε (γραμμή 3);

S.I.: Όχι! Μα αν είναι οι Αλβανοί! Έλα!