Νέα ένταση επικράτησε νωρίς το πρωί με πολίτες στην περιοχή των Εξαρχείων για την κοπή δέντρων προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για το μετρό. Πολίτες στήθηκαν μπροστά στα μηχανήματα με αποτέλεσμα η κατάσταση να οξυνθεί και οι Αρχές να προχωρήσουν σε 4 προσαγωγές.

Πρόκειται για τρεις άντρες και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν πάει στο τοπικό το αστυνομικό τμήμα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες όταν περίπου 60 άτομα έβαλαν φωτιές σε κάδους στην περιοχή, ενώ επιχείρησαν να στήσουν οδοφράγματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών.

Η «Ελληνικό Μετρό» έδωσε απάντηση σχετικά με τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι τα δέντρα αυτά «αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας».

Η εταιρεία αναφέρει ακόμα ότι «σέβεται δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό και τον εμπλουτίζει με τις απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της υπόγειας παρουσίας σταθμού μετρό», ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το έργο κράτησε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα (8 μήνες) από 02.02.2017 έως 06.10.2017 ενώ δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο αυτής οποιαδήποτε αντίρρηση για την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων».

Το πρωί της Δευτέρας προέκυψε αναστάτωση και αντιδράσεις στην πλατεία Εξαρχείων για την κοπή περίπου 70 δέντρων. Ένταση επικράτησε μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο μετά τις 09:00 οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι προκάλεσαν μικρές φθορές στην περίφραξη του εργοταξίου, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε περιορισμένη χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας που ανέφερε σε ανάρτησή του: «Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή».