Τον τελικό λόγο για το αν θα αναιρεθεί ή όχι η απόφαση του Εφετείου με την οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια και επιπλέον 15 χρόνια οι δυο νεαροί για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, έχει το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Στο ανώτατο δικαστήριο συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις αναίρεσης των καταδικασμένων για το βιασμό και την άγρια δολοφονία της άτυχης κοπέλας με την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή να προτείνει την απόρριψη όλων των ισχυρισμών που προέβαλλαν μέσω των συνηγόρων τους.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στην αγόρευση της στους λόγους αναίρεσης που προέβαλλαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, σημειώνοντας πως η απόφαση του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου φέρει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Οι δυο νεαροί στις πρόσφυγες τους κάνουν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς τους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν είχαν δίκαιη δίκη καθώς λόγω της δημοσιότητας που είχε λάβει η υπόθεση, δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία και δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Μάλιστα, ο 26χρονος Ροδίτης στην αίτησή αναιρέσεως που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι το Εφετείο δεν έλαβε υπόψη του τον ισχυρισμό του περί «μεταμοντέρνας σεξουαλικότητας» του. Όμως και αυτός ο λόγος αναίρεσης θα πρέπει να απορριφθεί, όπως ανέφερε σήμερα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καθώς η εφετειακή απόφαση και ως προς αυτόν τον ισχυρισμό «είναι απολύτως τεκμηριωμένη και απαντά στους ισχυρισμούς αυτούς». «Οι δικαστές δεν επηρεάζονται από τα δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.

Οι νομικοί παραστάτες των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη, οι οποίοι δεν βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα σήμερα, συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση υπογραμμίζοντας
πως η απόφαση του Εφετείου φέρει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί ο νόμος και το Σύνταγμα.

Ο Αλέξης Κούγιας δε ανέφερε πως κατά τη δίκη των δυο καταδικασθέντων στο Εφετείο τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για δίκαιη δίκη και υπήρξε απόλυτος σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων.

Από την πλευρά τους οι δυο συνήγοροι των νεαρών υποστήριξαν αναλυτικά τους λόγους αναίρεσης που περιλαμβάνονται στην σχετική αίτηση των εντολέων τους και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου.