Σε μεγάλο χαμένο των εκλογών αναδεικνύεται το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο στο 100% των exit polls εμφανίζεται να βλέπει τα ποσοστά του να συμπιέζονται ανάμεσα στη ζώνη του 4% και 4,5%.

Στο επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη βλέπουν τα ποσοστά του κόμματος να συμπιέζονται σημαντικά σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχε πάρει το Γενάρη.

Παράλληλα, ο στόχος του 10% ο οποίος είχε τεθεί από την ηγεσία του κόμματος είναι πλέον ανέφικτος.

Το Ποτάμι βλέπει σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα να αλιεύουν ψήφους από την εκλογική δεξαμενή που είχε δημιουργήσει το κόμμα εν τη γεννέσει του, εμφανίζοντας σημάδια «θνησιμότητας».

Στελέχη προσκείμενα στον επικεφαλής του κόμματος στην πρώτη αποτίμηση των διαφαινόμενων αποτελεσμάτων εκτιμούν ότι το Ποτάμι πληρώνει την προεκλογική ρητορική του κόμματος, καθώς μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία διασφάλισε την ευρωπαϊκή οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι είχε μείνει μονάχα με μία μεταρρυθμιστική – φιλελεύθερη ρητορική, η οποία εκφράστηκε ευρέως από τη Νέα Δημοκρατία καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

Επιπλέον, σημαντικές απώλειες φαίνεται ότι καταγράφονται από το Ποτάμι και προς την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

«Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε στάση αναμονής και χωρίς επίσημη αντίδραση βρίσκεται το Ποτάμι, περιμένοντας, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών οπότε και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα.

Διευκρινίζουν πάντως ότι το Ποτάμι, επιμένει στη πάγια θέση του «για ανάγκη συνεργασίας την επόμενη μέρα όλων των κομμάτων που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτό σημαίνει και τη ΝΔ» και προσθέτουν ότι, αυτό άλλωστε δείχνει και η μεγάλη αποχή.

Τα ίδια στελέχη και στο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί, παρέπεμψαν στα δύο μεγάλα κόμματα του 30% τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να απαντήσουν.

«Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες θα πάρει το κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα δούμε, θα κρίνουμε και αν χρειαστεί θα δώσουμε ψήφο ανοχής», ανέφεραν.