Με δηλώσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά την επιβολή των capital controls και την προαναγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ξεκινά η αμερικανική Wall Street Journal την περιήγησή της στους δρόμους της Αθήνας.

«Ο Τσίπρας μετέτρεψε την Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα»αναφέρει η Αγγελική Ανδρεαδάκη στη WSJ περιμένοντας στην ουρά για το ΑΤΜ κάτω από την Ακρόπολη «για να σηκώσει χρήματα ώστε να πληρώσει 330 ευρώ στο νοίκι της και 39 ευρώ για το τηλέφωνο που έληξαν την Τετάρτη» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

«Σήκωσε όσα μπορούσε, δηλαδή μόλις 60 ευρώ και πήγε κατευθείαν να πληρώσει το λογαριασμό του τηλεφώνου της. Είπε ότι θα επιστρέψει στο ΑΤΜ για τις επόμενες πέντε ημέρες ώστε να σηκώσει και τα υπόλοιπα χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιό της»

«Αυτή είναι η καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, από τη στιγμή που κατέβασε ρολά το τραπεζικό σύστημα με τα capital controls για να σταματήσει η συνεχιζόμενη τραπεζική εκροή χρημάτων» αναφέρει η WSJ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν το «Όχι» στο δημοψήφισμα».

«Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις προτάσεις της Ελλάδας ως ασαφείς και περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναβάλλοντας τις τελικές αποφάσεις» προσθέτει η WSJ, τονίζοντας ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα δύο αποτελέσματα κοντά, προμηνύοντας μία οριακή εκλογική αναμέτρηση».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, ο αρθρογράφος διερωτάται για πόσο θα διαρκέσουν τα χρήματα στις τράπεζες και πόσο θα επηρεάσει αυτό την απόφαση των πολιτών όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. «Όσο περισσότερο πιέζονται, τόσο κλίνουν προς το “ναι” αναφέρει αναλυτής στη WSJ.