Απομένουν μόλις δύο μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα διεκδικήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αυτόν της Αθήνας, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα μετά τη βαριά ήττα της 25ης Ιουνίου. Οι τελευταίες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο στέλεχος, ενώ το πολιτικό μούδιασμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου έχει επεκταθεί και στο επίπεδο επιλογής περιφερειαρχών, καθώς έχουν ανακοινωθεί ονόματά μόνο στις 8 από τις συνολικά 13 περιφέρειες. Η τελευταία εξ αυτών ανακοινώθηκε χθες, καθώς ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για τον δήμο της Αθήνας η υποψηφιότητα του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά τη μια αποκλείεται και την άλλη επανέρχεται (τώρα είμαστε στη φάση που επανέρχεται), ενώ τα άλλα πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτά του Κώστα Ζαχαριάδη που φαίνεται πως στηρίζεται από τις περισσότερες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος μετά τις πρώτους ενδοιασμούς δείχνει πως θα ανταποκριθεί θετικά εάν οριστικοποιηθεί η πρόταση προς αυτόν, του Νίκου Φίλη που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα» και του Κώστα Τσουκαλά που προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα και στηρίζεται από την ομάδα της ΡΕΝΕ. Υπό συζήτηση είναι επίσης τα ονόματα της αρχιτέκτονος Όλγας Μπαλαούρα καθώς και του αυτοπροταθέντος Πέτρου Φιλίππου.

Αντί δηλαδή όσο πλησιάζουμε προς τις τελικές αποφάσεις να αποσύρονται υποψηφιότητες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, προστίθενται και καινούργιες. Την ίδια ώρα ο κύριος αντίπαλος, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων και εν νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Μπακογιάννης έχει έτοιμο το ψηφοδέλτιό του και σήμερα μάλιστα ανακοίνωσε τους 351 υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους του. Όποιος κι αν αντιπαρατεθεί με τον κ. Μπακογιάννη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα έχει πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιό του (η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου) αλλά και για να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα.

Πάντως αύριο επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπό τους Νίκο Φίλη, Κατερίνα Κνήτου, Παναγιώτη Ρήγα και Μάγκυ Δούση θα συναντήσει τον πρώην μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και εάν πει το μεγάλο «ναι», ουσιαστικά θα επικυρωθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που είχε παρθεί τον περασμένο Απρίλιο και ο κ. Παππάς θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος. Αν δεν τα βρουν οι δύο πλευρές, τότε θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη ή την Πέμπτη για να τεθούν υπό συζήτηση οι υπόλοιπες προτάσεις.