Στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου οι υποψήφιοι κάθε πολιτικού κόμματος διαβεβαιώσαμε τους Έλληνες πολίτες πως την επόμενη μέρα «θα τους κοιτάξουμε στα μάτια» και θα προχωρήσουμε με ειλικρίνεια για το καλό της Πατρίδας και των πολιτών της. Σήμερα, ελάχιστες μόλις μέρες μετά, το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων δείχνει -κάτι που απευχόμαστε- να αποτελεί την πρώτη περίπτωση κατά την οποία κάποιοι θα επιλέξουν να πράξουν ενάντια στη δέσμευση αυτή.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μη στήριξη της προτεινόμενης από τη Νέα Δημοκρατία νομοθετικής ρύθμισης; Πώς θα μπορέσουν κάποιοι να «κοιτάξουν στα μάτια» τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όταν στην πράξη τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Η άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, ισονομίας και σεβασμού αλλά και δημοκρατικό μας χρέος. Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο να στερείται από έναν άνθρωπο το δικαίωμα να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας του, ενώ μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα παίρνοντας ένα αεροπλάνο και ερχόμενος στην Πατρίδα, όμως κάποιοι επιμένουν να υπερασπίζονται το παράλογο δικαιολογώντας το με κάθε λογής ανυπόστατα επιχειρήματα. Δεν διευρύνουμε την εκλογική βάση και δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε πολίτες, που μέχρι τώρα δεν το είχαν. Δίνουμε απλώς τη δυνατότητα στους Έλληνες, που μπορούν να ψηφίσουν ερχόμενοι στην Πατρίδα, να το κάνουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν και χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν χρόνο και χρήμα.

Φαντάζει, μάλλον, προκλητικό να υπερηφανευόμαστε για τα κατορθώματα των συμπατριωτών μας ανά την υφήλιο, αλλά να μην τους παρέχουμε μία απλούστατη διευκόλυνση στην άσκηση ενός νόμιμου δικαιώματός τους. Φαντάζει υποκριτικό να προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το brain drain, που συντελέστηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν με τις ίδιες μας τις αποφάσεις κρατάμε τους νέους και τις νέες μας σε απόσταση.

Η πρώτη ευκαιρία για να δείξουμε στην πράξη πως αγκαλιάζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού χάθηκε το Δεκέμβρη του 2019, όταν η φοβική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέρησε από τους Έλληνες του εξωτερικού το αυτονόητο. Η δεύτερη τον Απρίλη του 2021. Τώρα έχουμε μια τρίτη ευκαιρία για να αποδείξουμε στους ανθρώπους αυτούς πως τους θέλουμε συνοδοιπόρους στην προσπάθειά μας να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού – πόσο μάλλον το τρις – γι αυτό και τις επόμενες μέρες όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν το δίκαιο και το αυτονόητο.

  • Ο Κώστας Βλάσης είναι Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό