Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα αναμένεται να κορυφωθεί στην Αθήνα σήμερα γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, ωστόσο από τις 10:30 το πρωί θα ξεκινήσει να ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την πλατεία Ομονοίας καθώς εκείνη την ώρα θα ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, αναμένουμε την επίσημη κατάθεση όλων των υποψηφιοτήτων για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει δημοσίως πως θα διεκδικήσουν τον θώκο, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η μεν πρώτη φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν «νέο, αποτελεσματικό και μεθοδικό ΣΥΡΙΖΑ» επιδιώκοντας να συσπειρώσει στο πρόσωπό της στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματος, ενώ ο δεύτερος επιδιώκει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αμιγώς αριστερό πολιτικό φορέα που θα περιλαμβάνει το δίπολο «συνέχεια και τομή» σύμφωνα με τα λεγόμενά του. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς που ανήκει στην ομάδα των επονομαζόμενων «Προεδρικών», όσων δηλαδή βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγει να κινηθεί θεσμικά και θα ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα σήμερα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, αναλύοντας παράλληλα την πλατφόρμα των θέσεών του. Το πολιτικό του στίγμα το έδωσε παραχωρώντας μεσοβδόμαδα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open όπου τόνισε πως: «Δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μια ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία αν δούμε πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης».

Όλα συντείνουν πως υποψηφιότητα θα θέσει και ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, όχι τόσο γιατί εκτιμά πως θα εκλεγεί πρόεδρος, αλλά για να λάβει ένα σεβαστό ποσοστό που θα τον βοηθήσει να διαπραγματεύεται καλύτερα τις θέσεις του στην μετά-Τσίπρα εποχή.   

Στη σημερινή συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει επίσης τον οδικό χάρτη και την διαδικασία εκλογής αρχηγού. Βάσει αυτού, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο,  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ζητούν τη μετάθεση του συνεδρίου και την εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο.

Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή θα εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία για να πάρει τις αποφάσεις όσον αφορά τις υποψηφιότητες του κόμματος σε επίπεδο περιφερειαρχών και δημάρχων ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου.