Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε ο δεύτερος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στου Ψυρρή. Εκτός από τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου.

ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρο στου Ψυρρή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γίνεται ο δεύτερος μετά την Έφη Αχτσιόγλου που δηλώνει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βρέθηκαν ο Ανδρέας Ξανθός, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ στο κοινό της συνέντευξης Τύπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Μακρίνα Βιόλα Κώστη και ο Γιώργος Σταθάκης .

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να απευθυνθούμε σε ευρύτερο κόσμο; Έχουμε μια ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που γεννιούνται.

Τι εκπαίδευση θα έχουν; Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ένα νέο ή νέα σε κάποιον που έχει μια μικρή επιχείρηση. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε ΛΟΑΤΚΙ ή σε ανθρώπους με αναπηρία που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.

Είναι άλλη η ερώτηση πού απευθύνεσαι και είναι άλλη η ερώτηση ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο για τις αδικίες που νιώθει και τις προσδοκίες που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις τις προτάσεις μας. Και από αυτή τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό και προωθητικό» ανέφερε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα. Δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και αναλυτές, ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καθαρό. Η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο για να είναι καλύτερη η ζωή του».

«Αν κάτι απέδειξε στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες. Ομάδες αποτελεσματικές. Αυτές οι ιδέες αυτά τα εργαλεία πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις».

Παραπάνω από τα μισά κριτήρια για την επενδυτική βαθμίδα είναι θεσμικά

«Παρακολούθησα και την ομιλία Μητσοτάκη και την ομιλία Βορίδη. Τι μας είπαν; Ότι υπάρχουν δύο αξίες. Η αξία της ελευθερίας που υποτίθεται θα ελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις, κάτι που δεν έχει φανεί μέχρι τώρα και μια συντηρητική ανάγνωση του έθνους που υποτίθεται αγκαλιάζει όλους και κανείς δεν μένει πίσω. Είναι ένα σχέδιο της δεξιάς που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα.

Και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αυτό το δίπολο ελευθερία και έθνος, επιστρέφει. Κατά τη δική μου άποψη, δεν αποτελεί σταθερή ισορροπία. Δεν μας είπε τίποτα για υποκλοπές. Δεν είπε τίποτα για Δικαιοσύνη. Είναι και σοβαρό οικονομικό ζήτημα. Είναι αν οι θεσμοί του κράτους δουλεύουν. Αν υπάρχει ισονομία και διαφάνεια.

Το ίδιο ισχύει και για τη Δικαιοσύνη. Μας λέει ο Μητσοτάκης πως θα έρθει η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Από τα κριτήρια αξιολόγησης παραπάνω από τα μισά είναι θεσμικά. Αν δουλεύει το κράτος δικαίου. Αν ένας επιχειρηματίας πιστεύει ότι θα έχει γρήγορη και τίμια απόφαση από τα δικαστήρια. Ακόμα και αν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα την πάρουμε με επισφάλεια.»

«Θέλω ένα κόμμα που να μην λαϊκίζει»

«Θέλω ένα κόμμα που να μην λαϊκίζει. Να είναι αξιόπιστο. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα απ’ όπου και αν έρχονται. Ένα κόμμα που ακούει αλλά λέει συγχρόνως ότι αυτοί είμαστε.

Διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτά που λέμε μπορούν να φέρουν την Ελλάδα σε διαφορετική κατεύθυνση. Εμείς εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε. Ένα κόμμα που βρίσκει ξανά την αξιοπιστία του γι αυτό το λόγο. Μια άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε και με ποιους»