Ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την ενδεχόμενη απόκτηση των αμερικανικών F-16 μετά το «πράσινο φως» του Τζο Μπάιντεν και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας», ενώ δήλωσε πως είναι πιο «αισιόδοξος» από ποτέ για την αγορά τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά η Άγκυρα, ωστόσο η συναλλαγή θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο με Ελληνοαμερικανούς βουλευτές να ζητούν να τεθούν προϋποθέσεις, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «το Κογκρέσο θα επιβάλει όρους. Προφανώς είμαι πολύ απογοητευμένη που ο πρόεδρος αποφάσισε να το κάνει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επιβραβευτεί, ειδικά αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μόνο οι επιθετικές ενέργειες προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που ήταν πολύ προβληματικές όπως και οι απειλές που έχουν διατυπωθεί και η ρητορική που έχει ακολουθήσει. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αυτή η πώληση. Δυστυχώς, ο πρόεδρος αποφάσισε διαφορετικά. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, από τη Βουλή και τη Γερουσία, θα σκεφτούν δύο φορές πριν την υπογραφή».

Μάλιστα, είναι μία από τους έξι βουλευτές των ΗΠΑ που με επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζητούν τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.