Διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου της ΚΕΔΕ γίνονται αυτές τις ημέρες προκειμένου να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του έως πρόσφατα επικεφαλής, δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023 συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για την εκλογή μεταβατικού Προέδρου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ συμφώνησαν ότι υποψήφιος μεταβατικός Πρόεδρος έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προταθεί ο Λάζαρος Κιρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοπήπων-Μενεμένης.

Αμέσως μετά, οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ θα στηρίξουν για την προεδρία της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου

Σε ότι αφορά στη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 4, 5 και 6 του ΠΔ 75/2011 (ΦΕΚ Α΄182) αν η θέση του Προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος Πρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα σε δέκα ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή.

Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο Βασίλειος Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας.

Κατά τη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.