Να προχωρήσει άμεσα σε ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα έμπειροι συνεργάτες του προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά τη δεινή ήττα της περασμένης Κυριακής και ενόψει της νέας εκλογικής μάχης στις 25 Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Ανάλυσης και Στρατηγικής του κόμματος Στέφανος Τζουμάκας, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μόνο όσοι έχουν αυταπάτες, μπορούν να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συνέχιση των πολιτικών της ήττας, τόσο τις επιλογές όσο και σε πρόσωπα». Αυτό που απαιτείται να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι να αποσυρθούν οι παλιές «καραβάνες» και να βγουν μπροστά νέα σε ηλικία πρόσωπα που θα προσελκύσουν κόσμο.

Ωστόσο αρκετά ιστορικά στελέχη της Αριστεράς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται πως ήρθε ο καιρός να αποσυρθούν και επιμένουν να βγαίνουν μπροστά δίνοντας την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος που δεν αντιλαμβάνεται να νοήματα της εποχής. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης που επέλεξε ο ίδιος να διευκολύνει τον Αλέξη Τσίπρα και να αποσυρθεί αξιοπρεπώς μετά από μια σημαντικότατη πορεία 60 χρόνων στον χώρο της Αριστεράς, δίνοντας τόπο στα νιάτα. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός εντάχθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Την ίδια ώρα, άλλα παλιά στελέχη επιμένουν να βρίσκονται στην ενεργό πολιτική σκηνή, καθώς δεν θέλουν να απωλέσουν τα προνόμια που έχουν, ενώ κάποιους επέλεξαν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι να μην τους ξαναστείλουν στο Κοινοβούλιο, όπως για παράδειγμα τον Νίκο Φίλη, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πάνο Σκουρλέτη.

Πάνος Σκουρλέτης
Ο Πάνος Σκουρλέτης

Οι σύμβουλοι του προέδρου του κόμματος του ζητούν το προσεχές διάστημα να βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης μόνο τα νέα σε ηλικία στελέχη που μπορούν να σταθούν μπροστά τις κάμερες, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ρένα Δούρου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Εννοείται πως στην πορεία θα πρέπει να προστεθούν κι άλλοι.

Χαρίτσης και Αχτσιόγλου
Ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αύξησε τα εκλογικά ποσοστά του γιατί μεταξύ άλλων έβαλε στο παιχνίδι νέα και ικανά στελέχη, με άποψη και τεκμηριωμένο λόγο, που υπερείχαν από επικοινωνιακής άποψης σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης

Βγήκαν μπροστά ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής μέχρι πρότινος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Δημήτρης Μάντζος ή ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης που είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Στον αντίποδα είδαμε ότι και το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφεραν να ξαναμπούν στη Βουλή.