Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση εκλογικών συστημάτων ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη πολιτική κουλτούρα. Η ψήφιση της απλής αναλογικής ανατρέπει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα ως προς τη θεωρητική προσέγγιση, διότι στην πράξη το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα προϋποθέτει κουλτούρα συνεργασιών.

Ωστόσο, τα κόμματα, που ψήφισαν την απλή αναλογική, καθημερινά αρνούνται με κάθε τρόπο την πολιτική συνεργασία, ακυρώνοντας έτσι τη δική τους επιλογή. Αυτή η ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων δημιουργεί κίνδυνο πολιτικού κενού και αστάθειας την επόμενη ημέρα.
Απέναντι σ’ αυτήν την αμηχανία της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία παραθέτει τη δική της πρόταση για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει, ότι αποκλείουμε τις συνεργασίες, ούτε ότι ζητάμε την αυτοδυναμία από εγωιστική διάθεση. Όταν, όμως, όλοι οι άλλοι αποκλείουν κάθε συνεργασία ουσιαστικά εκείνοι είναι, που δείχνουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως μονόδρομο.

Ο ισχυρισμός, λοιπόν, ότι το βράδυ των εκλογών όλα θα αλλάξουν, δεν τιμά, ούτε αυτούς που το ισχυρίζονται, ούτε το πολιτικό μας σύστημα, αφού επί της ουσίας παραδέχονται, ότι προεκλογικά λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, άλλα μετεκλογικά έχουν άλλα στο μυαλό τους για την επόμενη ημέρα. Παραδέχονται, δηλαδή, ότι έχουν μυστική «ατζέντα, αλλά προσχηματικά ζητούν την ψήφο των πολιτών στη βάση προγραμματικού λόγου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρό λόγο και καθαρή πρόταση. Στηρίζουμε και προτείνουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι οι πράξεις και τα λόγια των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν ότι είναι η μόνη εφικτή λύση για να κυβερνηθεί η χώρα. Ωστόσο, αν οι πολίτες κάνουν άλλη επιλογή, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί, που σήμερα κινούνται στην πολιτική της άρνησης ή να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσει τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

  • Γεώργιος Βλάχος, υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ