Τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε να γκρεμίσει έναν επί χρόνια καλά συντηρημένο μύθο. Αυτόν που ήθελε τις λέξεις κοινωνική πολιτική, αλληλεγγύη και ανθρωπιά να αποτελούν δήθεν προνόμιο της ιδεολογίας της αριστεράς.

Σίγουρα, αυτές τις έννοιες τις εννοούμε διαφορετικά. Εκείνοι τις μεταχειρίζονται σαν συνθήματα και τρόπους ταξικών διαχωρισμών. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τις αντιμετωπίζουν ως «χωρίσματα», αλλά ως ανάγκες. Ανάγκες για εξέλιξη, ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών.

Από το 2019 ως το 2023 έγιναν πολλά και σπουδαία βήματα στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Μέσα στην πανδημία η Κυβέρνηση στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, με τον τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με την απόκτηση νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στήριξε ουσιαστικά τους συμπολίτες μας με αναπηρία, διευκολύνοντάς τις καθημερινές τους συναλλαγές με τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, την καθημερινότητά τους με την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού βοηθού και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας. Γιατί αυτό σημαίνει πραγματικός σεβασμός στην αναπηρία: Η δημιουργία μηχανισμών που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των συμπολιτών μας, προκειμένου να μην χρειάζεται να ταλαιπωρούνται για να αποδείξουν ξανά και ξανά την αναπηρία τους σε γκισέ με ατελείωτες ουρές.

Επιπλέον, θωρακίστηκε αποτελεσματικότερα το νομικό πλαίσιο για ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας και της ανθρώπινης ζωής και, όχι μόνο αυστηροποιήθηκαν οι ποινές, αλλά αυστηροποιήθηκαν και οι διατάξεις για την απόλυση υπό όρο με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πραγματικός χρόνος που εκτίουν ποινές οι δράστες. Δημιουργήθηκαν ειδικά γραφεία της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το panic button και 44 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες.

Η κοινωνική πολιτική σταμάτησε να είναι αόριστη έννοια και έγινε ένα πλέγμα εφαρμοσμένων μέτρων που βελτιώνουν ουσιαστικά τη ζωή των πολιτών. Η κοινωνική και δίκαιη Ελλάδα αποτελούν βασικούς πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην υγεία, την δημογραφική πολιτική, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την στήριξη της οικογένειας.

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στοχεύουμε στην αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους ώστε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στην ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στοχεύουμε να εγκαινιάσουμε ή να εκσυγχρονίσουμε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας. Το ΕΣΥ θα γίνει το ΕΣΥ που μας αξίζει και θα μειωθεί σταδιακά ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και ο χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Για την ενίσχυση της οικογένειας, θα αυξηθεί από 1.1.2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, το επίδομα μητρότητας στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από 4 σε 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ σε 137.000 νέους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου» και θα αυξηθούν κατά 50.000 οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Θα επεκταθεί η υποστηριζόμενη απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία και ο προσωπικός βοηθός, ενώ δρομολογούνται μέτρα για την μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος από 10% που εκτιμάται σήμερα σε 5% ως το 2027.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν αυτά τα τέσσερα χρόνια τις βάσεις για μια Ελλάδα κοινωνική, δίκαιη, ισχυρή, υπερήφανη. Οι πολίτες στις 21 Μαΐου θα μας δώσουν τη δύναμη να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας, την Ελλάδα του μέλλοντος. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που θα μας τα εξασφαλίσει όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε και η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρός Πρωθυπουργός είναι ο τρόπος για να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

  • Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.