Όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα βλέπουμε μεγαλύτερη πόλωση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. «Πρέπει να αυξηθεί η συσπείρωση. Θα μπαίνουν και τα διλήμματα, που θα είναι πιο σκληρά», λέει ο Άρης Ραβανός. Ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast και μιλήσαμε για την πορεία προς τις κάλπες και φυσικά τα πιθανά σενάρια μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Των πρώτων εκλογών, γιατί όλα συνηγορούν πως θα πάμε και σε δεύτερες.

«Θεσμικά δεν υπάρχει η πρώτη Κυριακή και η δεύτερη. Δεν είναι όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές», λέει ο κύριος Ραβανός στο podcast. «Με την απλή αναλογική, τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων, είναι δύσκολη η αυτοδυναμία. Πρέπει να γίνουν πολλές υπερβάσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά είναι συγκεκριμένα», συμπληρώνει. «Μπορεί να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης αν το πρώτο κόμμα έχει πάνω από 36% και τα κόμματα εκτός Βουλής έχουν όλα μαζί ποσοστό 8%».

Ακόμη κι αν βγουν οι προσθέσεις και δώσουν μια οριακή πλειοψηφία 151-152 εδρών, θα δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκυβερνήσει; «Μια τέτοια πλειοψηφία είναι εύθραυστη. Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πάει σε δεύτερες εκλογές, να αυξήσει το ποσοστό του και να πάρει την αυτοδυναμία. Ο τρίτος και ο τέταρτος θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή γιατί και περισσότερους βουλευτές θα έχει και καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί. Σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα μπουν τα σκληρά διλήμματα, πόλωση, συσπείρωση και μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα δύο βασικά κόμματα. Αυτό θέλει να αποφύγει ο Ανδρουλάκης».

Πώς κρίνεται η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; «Ο Ανδρουλάκης είναι λογικό να λέει πως δε θέλει ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον. Έτσι προσπαθεί να φτιάξει ένα αξιόπιστο προφίλ. Αν, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία έχει 35-26%, είναι δύσκολο να πει κάποιος στον Μητσοτάκη “κάνε στην άκρη”. Αν είναι κάτω από 30%, το τοπίο θα είναι διαφορετικό», εξηγεί ο έμπειρος δημοσιογράφος. Το επόμενο διάστημα, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, θα είναι καθοριστικό. «Οι αναποφάσιστοι θα μειωθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το πρώτο κόμμα. Από εκεί έχει να παίρνει η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να παίρνει από εκεί; Μικρότερο ποσοστό. Ο Ανδρουλάκης; Δύσκολο».

Πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο για δημιουργία της «κυβέρνησης των ηττημένων»; «Το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην εξίσωση, το έχειν πει και ο ίδιος ο κ. Κουτσούμπας. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν πάει το ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε πως, θεωρητικά, θα πήγαινε ο Τσίπρας – παλιός σύντροφος είναι περασμένα ξεχασμένα όσα έγιναν το ’15. Αν κάθονταν στο τραπέζι για μία προοδευτική κυβέρνηση, δε θα έμπαινε το ΠΑΣΟΚ. Αρά, κυβέρνηση ηττημένων δεν υπάρχει. Στο σενάριο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, δε βγαίνουν τα νούμερα».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άρη Ραβανό στο podcast του Newsbeast.

Podcast Newsbeast

Άρης Ραβανός: «Η παθητικότητα και η μακαριότητα της ελληνικής ηγεσίας στο πρώτο μνημόνιο – Αποποίηση ευθυνών και σημαντικά λάθη»

Γεώργιος Σαρρής: Τα πιθανά και απίθανα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή

Χρήστος Αλωνιστιώτης: «Πόσο αξίζουν οι χρυσές λίρες σήμερα; Είναι ο χρυσός η πιο ασφαλής επένδυση; Τα υπέρ και τα κατά»

Θεμιστοκλής Μπάκας: «Πού θα επένδυε ένας παράγοντας της αγοράς που γνωρίζει καλά τα μυστικά του real estate»

Μάνος Κρανίδης: Τιμές ζώνης – Το «κρυφό» μέγεθος που επηρεάζει τις αντικειμενικές αξίες και τους φόρους στην αγορά ακινήτων