Οξείς τόνους χρησιμοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Το ΠΑΣΟΚ ενσυνείδητα μας οδήγησε στο μηχανισμό για να ξεχαστεί το λεφτά υπάρχουν», σχολίασε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η σταδιακή προσαρμογή δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και την πολιτική βιωσιμότητα του προγράμματος. Οι χώρες χρεοκοπούν όταν το πολιτικό τους σύστημα έχει τόσο απαξιωθεί που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας αποφάσεις».

Σκληρή κριτική άσκησε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της, αποφάσισε να μην έχει οικονομική πολιτική και περιφέρει ανά την Ευρώπη εξωπραγματικές απόψεις που φέρνουν σε αμηχανία όλους τους σοβαρούς συνομιλητές της. Ενώ εντός της χώρας περιφέρει διάφορα παραμύθια περί μηδενισμού το ελλείμματος που αγγίζουν το όριο της γελοιότητας».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε παράλληλα ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την ακραία αντιμνημονιακή ρητορική χωρίς σοβαρή εναλλακτική πρόταση και προοπτική».

Αναφέρθηκε όμως και στο ρόλο των ΜΜΕ, κατηγορώντας τα ότι ενθαρρύνουν το λαϊκισμό και ότι «για να εκμεταλλευτούν τα τελευταία πακέτα εύκολου χρήματος, πωλούν στον κόσμο παραμύθια και ακρότητες».
Μιλώντας επί της ουσίας η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές αδυναμίες και ότι το κομματικό κράτος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και πρέπει να περιοριστεί αποφασιστικά με ριζικές αποκρατικοποιήσεις.

«Αν δε θέλουμε μνημόνιο και τρόικα δεν τους ζητάμε την επόμενη δόση. Αλλά δεν το κάνουμε, οπότε αντί να παραμυθιάζουμε εαυτούς και αλλήλους και ι να φαντασιωνόμαστε ξένες κατοχές, ας κάνουμε αυτό που πρέπει. Τότε θα δείτε ότι όλα όσα ζούμε σήμερα μοιάζουν σαν ένα κακό εφιάλτη», πρόσθεσε.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι 300 θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αντί να παρασύρουμε στον όλεθρο έναν ολόκληρο λαό. Εμείς έτσι θα αγωνιστούμε και ελπίζουμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης και να ακολουθήσουν και οι άλλες δυνάμεις», δεσμεύτηκε.