Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) γιατί το 2018 είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του τότε υπουργού Άμυνας και βουλευτή Πάνου Καμμένου, σε βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση για δυσφήμηση.

Το 2018 η Ντόρα Μπακογιάννη είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ημέρα που είχε δεχθεί αυτή την πρόσκληση, ο υπουργός Άμυνας της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ένα προσβλητικό γι’ αυτήν μήνυμα.

Η κ. Μπακογιάννη είχε προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια για δυσφήμηση, όμως το ελληνικό κοινοβούλιο είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του υπουργού. «Η άρνηση να αρθεί η ασυλία του υπουργού εμπόδισε άμεσα την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο και συνεπώς τη δυνατότητά της να προστατεύσει τη φήμη της», αποφάνθηκαν οι δικαστές του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο.

«Η συμπεριφορά του Π.Κ. έναντι της κ. Μπακογιάννη -η δημοσίευση ενός μηνύματος στο Twitter που εμφανίζεται ως δυσφημιστική- δεν είχε καμιά σχέση με τις δραστηριότητες τις οποίες εκείνος ασκούσε μέσα στο πλαίσιο των υπουργικών ή κοινοβουλευτικών καθηκόντων του», πρόσθεσαν οι δικαστές. Η Αθήνα οφείλει να καταβάλει στην ενάγουσα 5.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.

Mπακογιάννη: Κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ντόρα Μπακογιάννη «από την βολική θέση του υπουργού – υβριστή τον ξετρύπωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε».

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, μετά την απόφαση αυτή «εφ’εξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Χωρίς ασυλία, χωρίς προστασία της πλειοψηφίας».

Βάσει της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, «κρίθηκε ότι η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου προς την κυρία Μπακογιάννη δεν σχετιζόταν με τις δραστηριότητες ή τον ρόλο του ως υπουργός και βουλευτής. Επομένως το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση για άρση της ασυλίας του Πάνου Καμμένου παρεμπόδισε την πρόσβαση της κυρίας Μπακογιάννη στο δικαστήριο κατά παράβαση του άρθρου 6, παρ.1 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και στα δικαστήρια.Όταν τον Ιούλιο του 2018…

Posted by Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis on Tuesday, December 20, 2022

Διαβάστε τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ