«Κληθήκαμε να χειριστούμε τις τύχες της οικονομίας και της χώρας σε μια συγκυρία που δεν ευχόμαστε σε κανένα πολιτικό κόμμα», δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και υπεραμύνθηκε με σθένος των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης.

«Βούλησή μας είναι να μη γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους», είπε αναφερόμενος στις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και επανέλαβε ότι στην περίπτωση εισηγμένων όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία ή ισχυρή μειοψηφία (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κλπ), η κυβέρνηση θα ζητήσει να εφαρμοστεί κι εκεί εξορθολογισμός των μισθών.
«Ναι, αυξάνουμε το ΦΠΑ από 11% σε 13%. Η εναλλακτική θα ήταν να πηγαίναμε το 30% των προϊόντων από το 11% σε 23%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και υπενθύμισε ότι μειώνεται παράλληλα ο συντελεστής σε φάρμακα και καταλύματα, από 11% σε 6,5%.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα απολογηθεί που το 2010 πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει σε Ελλάδα και ευρωζώνη. Που έκανε αλλαγές που όλοι ξέρουμε ότι έπρεπε χρόνια να γίνουν. Δεν θα απολογηθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Έστρεψε μάλιστα τα βέλη του στα κόμματα της αριστεράς, κατηγορώντας τα ότι κρύβουν το κεφάλι στην άμμο και σχολίασε ότι «οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες που δήθεν υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, χρειάζονται κανόνες και διαδικασίες».

Αναφορικά με την αναβολή εφαρμογής του φόρου 20% στις διαφημίσεις, απάντησε στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Α. Τσίπρας λέγοντας «δεν ξέρω πώς έχετε την εικόνα, βλέποντας τα δελτία των 8, ότι είμαστε υποχείρια των ΜΜΕ. Όπως και στους άλλους κλάδους, κάνουμε κι εκεί μια κίνηση και δεν εφαρμόζουμε το φόρο μέσα στην κρίση».