Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιάννης Οικονόμου για τη στάση που έχει κρατήσει μετά τα όσα έχουν συμβεί με την απόσυρση της λεγόμενης τροπολογίας Μενέντεζ που βάζει μπλόκο στην πώληση και αναβάθμιση F16 που ζητεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

«Μόνο η αντιπολίτευση και τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν αυτή την διαπίστωση. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις έχουν ήδη διατυπωθεί από το άλλο νομοθετικό σώμα. Η κυβέρνηση το παρατηρεί και λέμε ότι έχουμε αξιοποιήσει σωστά τον χρόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να αποδεχθούν την χορήγηση εξοπλιστικού υλικού στην Τουρκία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο κ. Οικονόμου είπε ότι κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, επανέλαβε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων είναι ήδη διαμορφωμένο με αποφάσεις από Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις έχουν τον χαρακτήρα των συνεπειών όταν κάποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχουν αποτρεπτικό ρόλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας από τον τουρκικό αγωγό είπε ότι «η χώρα μας είναι θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια ακόμα και το πιο ακραίο αλλά όσον αφορά στις απειλές η Ελλάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση».

Ερωτηθείς επίσης αν βλέπει αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα ο κ. Οικονόμου είπε: «Όσο και αν προσπαθεί η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ευήκοα ώτα σε ότι αφορά τις παράνομες, ανυπόστατες και παράλογες διεκδικήσεις της».