Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για να ενημερωθεί για τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα σε Μέγαρα, Σαλαμίνα, όπως και για την κατάσταση στην Πεντέλη, αναφέροντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

«Είχαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσους με αυτοθυσία έδωσαν την μάχη στο πεδίο πρώτα απ όλα τους  πυροσβέστες μας τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας τους πολίτες. Πολλοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση και έμειναν να προστατεύσουν την περιουσία τους», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε με ταχύτητα στον αστικό ιστό οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν με έγκαιρη παρουσία και με καλύτερο συντονισμό από ότι είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή την λογική θα συνεχίσουμε και στις επόμενες. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για την φωτιά στα Μέγαρα και την Σαλαμίνα. Είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50-60 φωτιές την ημέρα. Στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν».

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της πυροσβεστικής. Αλλά δεν αποκλείεται ο εμπρησμός».

Στυλιανίδης: Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος – Έγκαιρη επέμβαση εντός 10 λεπτών

Λίγο νωρίτερα, ουπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα, αλλά και για εκείνη στην Πεντέλη.

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Η φωτιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας δύσκολης κατάστασης. Το βράδυ επιδεινώθηκε, κάτι που είναι παράξενο. Οι επιστήμονες επιμένουν πως οι ριπές του ανέμου, χθες το βράδυ, έφταναν τα 110 χιλιόμετρα».

Για τα αίτια της φωτιάς ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση μέσα σε 10 λεπτά και πρόσθεσε: «Τα αιτία της πυρκαγιάς διερευνώνται, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος που σημαίνει ότι όλα τα αλλά ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Πρέπει να βελτιωνόμαστε ενισχύοντας την πεμπτουσία της διαχείρισης αυτής της δύσκολης κατάστασης. Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες δυνάμεις, δημιουργήσαμε περιοχές όπου σε κατηγορία 4 δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος να είμαστε έγκαιροι στην απόκριση της πυρκαγιάς».