Όλο και πιο έντονος γίνεται ο εκνευρισμός της Άγκυρας καθώς βλέπει τη χώρα μας να αναβαθμίζεται συνεχώς από εξοπλιστικής απόψεως την ίδια ώρα που το ελληνοαμερικανικό λόμπι επηρεάζοντας το Κογκρέσο, θέτει φραγμό στην αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών καθώς επίσης και στην αγορά νέων αεροσκαφών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος κάνουν πλέον λόγο ανοικτά για υπεροχή της Ελλάδος στον αέρα από τη στιγμή που έρθει στη χώρα μας ολόκληρο το σμήνος των γαλλικών Rafale, προμηθευτούμε και τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 και αναβαθμίσουμε τα 80 και πλέον F-16 που διαθέτουμε.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Τζουνέϊτ Οζντεμίρ στο CNN Turk, «το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Μητσοτάκης, βλέπουμε πως ασκεί μια διπλή πολιτική ενάντια στην Τουρκία. Από την μια ακολουθεί μια επεκτατική και επιθετική πολιτική, ενώ από την άλλη φέρεται σαν να επιδιώκει δήθεν έναν διάλογο με την Τουρκία. Δεν τερματίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές. Από αυτή την σκοπιά, φυσικά και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την Τουρκία προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος κατηγορεί επίσης τους Έλληνες πως έχουν… κόμπλεξ με τους Τούρκους, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης «καθημερινά κοιμούνται και ξυπνάνε με την Τουρκία. Η Ελλάδα μοιάζει να μην σταματά να κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει ένταση. Έχουν ένα μεγάλο κόμπλεξ με την Τουρκία. Φοβούνται και διστάζουν έναντι της Τουρκίας, θέλουν να πάρουν διάφορα μέτρα και διατηρούν ένα κλίμα σαν να πρόκειται αύριο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ μας. Αυτό το βλέπουμε τόσο στον ελληνικό λαό όσο και τα μέσα ενημέρωσής του».

Τους φταίει και το ελληνοαμερικανικό λόμπι

Από την πλευρά του το φιλοκυβερνητικό δίκτυο Haber Global τα βάλει με το ελληνοαμερικανικό λόμπι και τον τρόπο που δραστηριοποιείται. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ: «Το ελληνικό και ελληνοκυπριακό λόμπι, που επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς την Τουρκία, κινητοποιήθηκε πλέον για το επόμενο στάδιο Γνωρίζετε πως η τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16, ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα ο σκοπός του λόμπι είναι να περάσει αυτή την τροπολογία και από τη Γερουσία. Η Ελλάδα καταβάλλει έντονη προσπάθεια για να εμποδίσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα F-16. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου ψηφίστηκε η τροπολογία που παρουσιάστηκε από το ελληνικό λόμπι και η οποία δυσκολεύει την πώληση των F-16. Σειρά έχει η Γερουσία, όπου ενεργοποιήθηκε και πάλι το ελληνικό και το ελληνοκυπριακό λόμπι, όπου ασκούνται πιέσεις ώστε να ψηφιστεί».

Στο στόχαστρο έχει μπει ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστή Κρις Πάπας «Στην τροπολογία που προβλέπει όρους για την πώληση των F-16, το όνομα που κρύβεται πίσω από αυτή, είναι του βουλευτή των Δημοκρατικών Κρις Πάπας, που έχει ελληνική καταγωγή. Δήλωσε πως αισθάνεται βαθιά ανησυχία από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, να στηρίξει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Υποστήριξε πως μια πιθανή πώληση ετοιμάζει το έδαφος για σύγκρουση στο Αιγαίο. Ο Πάπας που δεν κρύβει τις αντιτουρκικές του απόψεις, δήλωσε πως “Θα κάνω ό,τι μπορώ για να περάσει και από την γερουσία η τροπολογία που δυσκολεύει την πώληση των F-16″» αναφέρει το ρεπορτάζ του Haber Global, σύμφωνα με τη σχετική μετάφραση που έγινε από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr.

Ο Κρις Πάπας