Όλο και πυκνώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές το φθινόπωρο και όχι σε σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα που λήγει κανονικά η κυβερνητική θητεία. Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι «ο τόπος δεν αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενός έτους», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ-1) πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές».

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης «φωτογράφισε» εμμέσως πλην σαφώς το άρθρο 41 παράγραφο 2 του Συντάγματος που αναφέρει πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Το συνταγματικό πλαίσιο δηλαδή του δίνει τη δυνατότητα να προκηρύξει οι πρόωρες εκλογές ανά πάσα στιγμή, επικαλούμενος ένα ή μια σειρά από ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εάν πάει σε πρόωρες εκλογές θα επικαλεστεί την οικονομική ύφεση εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων σε ολόκληρο τον κόσμο, την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλωστε, στη συντριπτική πλειοψηφία διάλυσης της Βουλής οι λόγοι που επικαλούνταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ήταν ή οικονομικοί ή εθνικοί.