Στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρύτερες εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης παραχωρώντας συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5.

Αναφερόμενος καταρχάς στις εσωκομματικές διαδικασίες της προηγούμενης Κυριακής τόνισε ότι «αποτέλεσμα μια σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιστώνεται προσωπικά και ο Πρόεδρός του, ο Αλέξης Τσίπρας, που επανεκλέχθηκε με το εντυπωσιακό 99%.

Το στοίχημα τώρα, αφού γιορτάσαμε αυτή την επιτυχία (προσωπικά όντας από τους συνιδρυτές και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσα τεράστια χαρά, βλέποντας να εγγράφονται πάνω από 100.000 νέα μέλη του κόμματος μέσα σε μια μόλις μέρα) είναι να δώσουμε συνέχεια πετυχημένα στην πρόκληση αυτής της επιτυχίας. Αυτό σημαίνει να μετρηθούμε και να κερδίσουμε στην κάλπη των εθνικών εκλογών, συγκεντρώνοντας πολύ πάνω από 2.000.000 ψήφους. Αυτό χρειάζεται για τη νίκη και για να έχουμε τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.

Μέχρι τότε, για να το πετύχουμε, νομίζω ότι στην προτεραιότητά μας πρέπει να είναι:

  • η προβολή ενός συγκεκριμένου, εύληπτου, πειστικού προγράμματος 4ετίας, που να εγγυάται ότι αυτά που λέμε θα τα κάνουμε
  • αυτές τις 170 χιλιάδες μέλη, να εργαστούμε για να τα μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο, λαϊκό, ρωμαλέο κόμμα της Αριστεράς, που να έχει ισχυρότερη παρουσία παντού – στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα επιμελητήρια.
  • τα νέα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ο πρόεδρος και η νέα ΚΕ, να πάρουν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υποδεχθούμε δημιουργικά όλα αυτά τα καινούρια μέλη και να επουλώσουμε πράγματα που δημιούργησαν οι κόντρες του Συνεδρίου γιατί απαιτείται ενωμένο, συνεκτικό, δραστήριο κόμμα, ελκυστικό, αξιόπιστο και πανστρατιά, για να κερδίσουμε τις εκλογές.

Θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλη δυσκολία και πόλεμο θα έλεγα, από τα κατεστημένα συμφέροντα που εννοούνται και στηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με την πρόσθετη δύναμη που μας δίνει η επιτυχία της Κυριακής».

Κατά τον ίδιο, «το ζήτημα είναι να οικοδομήσει το κόμμα, και έχει πολλές προϋποθέσεις γι’ αυτό, τη σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα. Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά η Κυριακή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήρθε για να μείνει. Είναι εδώ και δέκα χρόνια, το κόμμα εκείνο, που δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και η μεγάλη δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Μακριά από εμάς -και από εμένα προσωπικά, η επανάπαυση, αλλά έχουμε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Μπορούμε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία της ευρύτερης Αριστεράς: Η πανδημία τόνισε την ανάγκη ενός ισχυρού συστήματος Υγείας. Την ανάγκη να επενδυθεί δημόσιο χρήμα για να υπάρξουν εμβόλια. Η οικονομική κρίση και η ακρίβεια, ενισχύουν την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του κράτους ή των υπερεθνικών ενώσεων. Οι μεγάλες ανισότητες τονίζουν την ανάγκη για κοινωνικό κράτος και μέτρα συνοχής… Επομένως, καθώς είπα και πριν “ζήτηση για Αριστερά” υπάρχει».

Και πρόσθεσε: «Αυτή την ώρα, για την Αριστερά, το θέμα δεν είναι μόνο η δικαιότερη κατανομή του πλούτου, αλλά και η παραγωγή αυξημένου πλούτου: Για να μπορείς να μοιράζεις δικαιότερα, πρέπει να έχεις και μεγαλύτερο καρπούζι για να κόβεις φέτες να μοιράσεις. Και αυτό σε συνθήκες πολέμου, είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αλλά για τα δύσκολα είναι η Αριστερά! Και φυσικά, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις, χρειάζεται να είναι ανοιχτόμυαλη, μοντέρνα, ευέλικτη, αλλά και να κρατάει σταθερές τις αξίες της. Όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ευκολότερα τις εκλογές αν πάψει να λέει ότι είναι αριστερό κόμμα ή ότι δεν προβάλλει πολύ το όραμα του για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, κάνουν λάθος. Για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτές οι απόψεις κερδίζουν έδαφος και μέσα σε κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού τόξου: Δείτε τον Σάντερς στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Και στην ΕΕ, οι Σοσιαλιστές που τα καταφέρνουν καλύτερα και κυβερνούν, είναι εκείνοι που στρέφουν το κόμμα τους προς τα αριστερά, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Όχι εκείνοι που κινούνται δεξιόστροφα».