Ο ρόλος της χώρας μας στην Ένωση δεν περιορίζεται μόνο στο να ακολουθεί την Ευρώπη, αλλά και να δείχνει τον δρόμο, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, «αναφέρθηκε τόσο στις ευρωπαϊκές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια όσο και στις πρόσφατες αποφάσεις του πρωθυπουργού» που δείχνουν, όπως είπε, τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισχυρά επιχειρήματα και σοβαρές προτάσεις, που έχουν αποτελέσει τον πυρήνα του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχθές «δείχνουμε το δρόμο μέσα από τον οποίο πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και την πρόκληση ασφάλειας και το ζήτημα της ενεργειακής της επάρκειας, ώστε να μην κάνει τον πολίτη να πληρώσει το μάρμαρο μιας γεωπολιτικής κρίσης που μαστίζει τη γειτονιά μας σήμερα».

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ακόμη ότι όσο ισχυροποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ισχυροποιείται και ο ρόλος της Ελλάδας και σταθεροποιείται η θέση της διεθνώς.

«Και αυτό είναι το μεγάλο όφελος από αυτή την πορεία, ότι τελικά η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «πλέον έχουμε ξαναβάλει την Ελλάδα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε ενισχύσει τις ευρωπαϊκές μας συμμαχίες και έχουμε ανοίξει το διεκδικητικό μας πλαίσιο στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι ως Νεοδημοκράτες, γιατί πιστέψαμε από την αρχή στο όραμα της Ευρώπης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που ενέταξε σε πείσμα όλων εκείνη την εποχή την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές, πρωτόγνωρες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια των εμβολίων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Και σημείωσε ότι ο στόχος είναι περισσότερη Ευρώπη. «Περισσότερη Ευρώπη για τους επαγγελματίες, τους φοιτητές, τη μετανάστευση, το κοινωνικό κράτος, την ενεργειακή θωράκιση και φυσικά για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων απέναντι στην τουρκική απειλή. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσα στην Ευρώπη», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στους συνέδρους, χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία ως ένα «χώρο ανοιχτό σε καινούριους φίλους, αλλά και πιστό στις διαχρονικές αξίες μας: την πίστη μας στη Δημοκρατία, τον μεσαίο χώρο, το λαϊκό πρόσωπο της παράταξης, τους νέους ανθρώπους και τη δυναμική του ελληνικού πολιτισμού».

«Με αυτή την κληρονομιά μπήκαμε στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να υποστείλουμε αυτή τη σημαία», κατέληξε.