Μεγάλη δημοσιότητα στην παρουσία του τέως πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των δημοσιευμάτων στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες.

Ειδικότερα, η republika.mk τιτλοφορεί το σχετικό κείμενο: «Ο Ζάεφ στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Έβαλε για άλλη μια φορά το χέρι του στην καρδιά». Η frontline.mk σημειώνει πως «Ο Ζάεφ ευχαρίστησε τον Τσίπρα: Σε περιόδους κρίσης πρέπει να είμαστε ενωμένοι για ειρήνη, αλληλεγγύη και σταθερότητα». Από την πλευρά της η nezavisen.mk, γράφει πως «Χειροκρότησαν όρθιοι τον Ζάεφ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», η novatv.mk αντιστοίχως ότι «Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τον Ζάεφ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η press24.mk σημειώνει επίσης τα «Χειροκροτήματα για τον Ζάεφ στην Αθήνα».

Τον κ. Ζάεφ υποδέχθηκαν χθες στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου με ιδιαίτερη θέρμη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Μάλιστα τα σχετικά ενσταντανέ τα ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως εκανε για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, ενώ υπήρξε τετ α τετ του τέως πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών που είχε υπογράψει με τον συνομόλογό του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είμαστε περήφανοι που πιστέψαμε και υλοποιήσαμε με όποιο κόστος την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Που δεν κάναμε πίσω, παρά τις πιέσεις. Και σήμερα ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα, το πατριωτικό μας καθήκον. Μια Συμφωνία που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας. Και είναι το μήνυμά της, ακόμα πιο επίκαιρο τώρα, τις μέρες του πολέμου, ως μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών, σε μια ήπειρο που δοκιμάζεται από τη φρίκη του πολέμου. Θέλω, γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία, δεν το είχα σχεδιάσει αλλά είναι εδώ μπροστά μου, να ευχαριστήσω και τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά, που δώσαμε αυτή τη μάχη, που αντισταθήκαμε στις πιέσεις, που κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον».