Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί η λύση που θα επιτρέψει την μερική ή και ολική απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που «καίνε» τους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για το κρίσιμο αυτό θέμα, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος μέχρι τα τέλη Μαΐου – όποτε και συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής- είναι μακρύς και συνεπώς απαιτείται άμεσα να βρεθεί λύση.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε νέα εθνική παρέμβαση. Δεδομένου ότι από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες στη βουλή, τα 590 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε υφιστάμενα μέτρα (επιδότηση καυσίμων, επιταγή ακρίβειας), 500 εκατ. ευρώ στις ενεργειακές ανάγκες του δημοσίου, ενώ ένα ποσό της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ προβλέπει πρόσθετα μέτρα στήριξης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr βρίσκεται υπό επεξεργασία το νέο πλαίσιο παρέμβασης για το επόμενο διάστημα. 

Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να βρεθεί τρόπος να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. 

«Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε κάθε τι δυνατό και νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πλαίσιο παρέμβασης το επόμενο διάστημα, που μπορεί να δίνει λύση», δήλωνε το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης. Τόνισε ακόμα ότι  δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι ένα σχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με βάση την οποία προσδιορίζεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα γίνει επιδοτώντας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας, ώστε να ρίξει την τιμή του ρεύματος.