Την επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων, με τις πρώτες ενέργειες να πραγματοποιούνται στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο στις 10:15 το πρωί ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και θεσμικών παραγόντων της αγοράς ενέργειας.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να επισπεύσει τις διαδικασίες λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της εκτόξευσης των διεθνών τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, στηρίζοντας πολιτικά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αύριο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών στα αδειοδοτημένα οικόπεδα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των θαλασσίων ερευνών που έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο νότιο και βόρειο Ιόνιο, στέλνοντας μήνυμα στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις εξορύξεις, διευκολύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των επενδύσεων.

Σκιαγραφώντας άλλωστε το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει: «Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».