Για περίπου 20 λεπτά αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων μέσω βιντεοσύνδεσης την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνοντας μήνυμα στήριξης της χώρας του που βομβαρδίζεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η ομιλία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, κάτι που ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» αν και το πρόκριμα δίνεται στην Πέμπτη.

Η οριστικοποίηση της ημέρας θα γίνει σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με την ουκρανική πρεσβεία στη χώρα μας και τον πρεσβευτή, Σεργκίι Σουτένκο.

Η πρόκληση από τον πρωθυπουργό

Η πρόσκληση προς τον κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί προς την εθνική αντιπροσωπεία της χώρας μας απευθύνθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δέχεται ευχαρίστως. Άλλωστε σε ανάλογη κίνηση έχει προβεί και σε άλλα κοινοβούλια, από το γερμανικό μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο, με εξαίρεση αυτό της Αυστρίας. Εκεί, το φιλελεύθερο κόμμα NEOS είχε κάνει την πρόταση στον κ. Ζελένσκι να παρέμβει, αλλά αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα κόμματα SPÖ and FPÖ με το αιτιολογικό ότι η Αυστρία είναι ουδέτερη χώρα και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταφέρει την εικόνα μόνο από της μίας πλευράς.