«Παλιότερα υπήρχε μία σχολή σκέψης, που έλεγε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία. Τα πράγματα όμως τότε ήταν πολύ διαφορετικά, γιατί η Τουρκία ήταν μία χώρα, που την εποχή εκείνη τα πράγματα που έλεγε ακουγόντουσαν στη Δύση. Σήμερα όμως η εξωτερική πολιτική μας χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το διάλογο. Ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας στον Σκάι την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει μία δύναμη και μία στρατηγική αποτρεπτικότητας, που έχει λειτουργήσει και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει όλες τις απειλές από τη γείτονα, με μεγάλη επιτυχία.

Εκτίμησε επίσης ότι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία «η προσπάθεια του αναθεωρητισμού, που έχει τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, αποκρούεται στην Ευρώπη. Αυτές οι φωνές του αναθεωρητισμού, της αλλαγής συνόρων, της αμφισβήτησης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, δεν περπατάνε σήμερα στη Δύση».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ερντογάν θέσει στη συνάντηση εκ νέου τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, το μέλος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι η γείτονα χώρα είχε αρχίσει να βάζει θέματα στο Αιγαίο από το 1996 και την κρίση των Ιμίων. Εκτίμησε όμως ότι «το ζήτημα δεν είναι τι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και έχει στρατηγικές συμμαχίες, που σήμερα τις έχει, για να αντιμετωπίσει αυτή την προκλητικότητα και επιθετικότητα».

Τι είπε για την ενέργεια

Αναφερόμενος στον τομέα ης ενέργειας, ο υπουργός μίλησε για τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και υπογράμμισε πως δεν είναι αληθές ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Γαλλίας για ευρωομόλογο, καθώς η Ευρώπη θα το συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 του μηνός. «Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό, ύψους δύο δισ. ευρώ» σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Όσον αφορά τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, για την οποία υπεγράφη χθες μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων, είπε πως «συμφωνήσαμε για πρώτη φορά με το δήμαρχο κ. Μπακογιάννη, κάτι το οποίο γίνεται παντού στην Ευρώπη αλλά δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ότι επειδή όλο αυτό το έργο θα δημιουργήσει μία αναστάτωση στην πόλη, θα κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε η όχληση να είναι περιορισμένη. Θα γίνουν παρεμβάσεις ανάπλασης. Ο δήμος θα κάνει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και η κεντρική διοίκηση θα χρηματοδοτήσει το δήμο για να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις. Μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμβασιοποιήσει μόλις 800 εκ ευρώ».