Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε σήμερα η εξόδιος ακολουθία του Χρήστου Σαρτζετάκη, ενώ η ταφή έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία.

Η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη έγινε με δημόσια δαπάνη. Αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος».

Στεφάνια για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε, κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια.

Στο μεταξύ, βιβλίο συλλυπητηρίων ανοίχτηκε σήμερα στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου για τον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, το οποίο θα είναι ανοικτό και αύριο Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετάμε έναν αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφώνησε επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε συγκεκριμένα: «O βίος του Χρήστου Σαρτζετάκη υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με σημαντικές στιγμές του τόπου μας. Τέκνο της Μακεδονίας, με καταγωγή κρητική, άνθρωπος της ευθύνης, της νομιμότητας και της αλήθειας, αποτέλεσε διαχρονικό υπόδειγμα και σύμβολο δικαστικού λειτουργού. Έγινε μέρος και της δικής μου παιδικής μνήμης, λόγω της φιλικής και συναδελφικής σχέσης που τον συνέδεε τότε με τον πατέρα μου στη Θεσσαλονίκη. Την ταραγμένη δεκαετία του ‘60, η υπόθεση Λαμπράκη τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, χάρη στο ήθος και την αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία που επέδειξε στην άσκηση των καθηκόντων του. Η ηρωική φιγούρα του νεαρού ανακριτή με το καθαρό και αποφασισμένο βλέμμα πήρε τη θέση που της άξιζε στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Δίδαξε την αξία της προσωπικής ηθικής, της αμερόληπτης κρίσης και της άκαμπτης αντίστασης απέναντι σε κάθε πίεση, τιμώντας όχι μόνο το λειτούργημά του, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, ως μια κοινότητα δικαιοσύνης. Την αρετή του αυτή την πλήρωσε με βαρύ τίμημα στα χρόνια της Δικτατορίας. Απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη.

Η Μεταπολίτευση αντάμειψε τον Χρήστο Σαρτζετάκη με το ανώτατο αξίωμα και εκείνος μετέγραψε σε αυτή του την πορεία, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ευσυνειδησία και την προσήλωση του δικαστή στην ορθή εφαρμογή του κανόνα. Λειτούργησε συναινετικά και θεσμικά σε περιόδους υψηλής πολιτικής έντασης, σεβόμενος την αποστολή και τα συνταγματικά όρια της θέσης του. Έμεινε πιστός στο γράμμα και τον τύπο του νόμου, στην πιο βαθιά πεποίθησή του, που τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Καταδεικνύοντας, με την έμπρακτη στάση του, τη θεμελιώδη σημασία της ευθυκρισίας και της αυστηρής αναφοράς μας στο δίκαιο, ιδίως όταν αυτό δοκιμάζεται. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης επιτέλεσε το καθήκον του, ατομικά και με αυτάρκεια, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, και πέρασε στην ιστορία.

Αποχαιρετάμε σήμερα με συγκίνηση έναν άξιο λειτουργό της δικαιοσύνης και αφοσιωμένο υπηρέτη της πατρίδας.

Καλό του ταξίδι!».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.