Προβλήματα αντιμετώπισαν αρκετά νοσοκομεία από την επέλαση της «Ελπίδας». Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο OPEN, σημειώθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και Σισμανόγλειο. «Έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε όλοι οι δίοδοι στα νοσοκομείο να μείνουν συνεχώς ανοιχτοί» είπε.

«Το προσωπικό πήγε συνολικά στις εφημερίες. Το ΕΚΑΒ έκανε μεγάλο αγώνα. Είχε προβλήματα πρόσβασης στα στενά γι’ αυτό υπήρχε καθυστέρηση στα περιστατικά. Τα έκτακτα και επείγοντα εξυπηρετήθηκαν» είπε και ευχαρίστησε τους υγειονομικούς, είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι γέμισαν νεκρούς τα νοσοκομεία, ο υπουργός ανέφερε πως υπήρξε ένα γενικότερο πρόβλημα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όχι μόνο με τους νεκρούς αλλά επειδή είχαν κλείσει οι δρόμοι, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η είσοδος και η έξοδος από και προς το νοσοκομείο και τις κλινικές. «Όλες οι δίοδοι έμεναν συνεχώς ανοικτοί» ανέφερε.

Για όσους υγειονομικούς που έκαναν παραπάνω από μία βάρδιες ανέφερε πως προφανώς οι άνθρωποι που εργάστηκαν παραπάνω «είτε θα αποζημιωθούν, είτε θα πάρουν τα αντίστοιχα ρεπό».

Κορονοϊός: «Το 86% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι»

«Τώρα βλέπουμε τον σκληρό δείκτη των θανάτων από την κορύφωση του κύματος στις αρχές Ιανουαρίου. Από τα στοιχεία των νοσηλειών φαίνεται πως είμαστε στο 80-20% με την Όμικρον να επικρατεί» είπε ο υπουργός για την πορεία της πανδημίας. «Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι επειδή η παραλλαγή Όμικρον έχει μικρότερο δείκτη νοσηρότητας. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα οι σκληροί δείκτες να εξορθολογιστούν» ανέφερε.

Ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Από τους 115 νεκρούς χθες οι 60 ήταν άνω των 80 ετών και οι 40 άνω των 60 ετών, επισήμανε ο υπουργός.